Siyahi öfke büyüyor

Siyahi öfke  büyüyor
ABD’de beyaz polisin siyahi şüpheliyi gözaltına alırken boğarak öldürülmesi protesto ediliyor. Yaslı aile “Polislerin işten alınması yetmez, hapse atılmalı”dedi.ABD, Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde yaşanan olayda,...

ABD’de beyaz polisin siyahi şüpheliyi gözaltına alırken boğarak öldürülmesi protesto ediliyor. Yaslı aile “Polislerin işten alınması yetmez, hapse atılmalı”dedi.

ABD, Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde yaşanan olayda, beyaz bir polis “sahtecilik” şikayeti üzerine eşkal benzerliği nedeniyle Afro-Amerikan George Floyd’u gözaltına almak için yere yatırdı. Polisin, Floyd’un boynuna dizini basarak, diğer ekipleri beklemesi, yoldan geçenlerce büyük tepki gördü. Bazı görgü tanıklarının telefonlarıyla görüntülediği olayda, kelepçeli olan siyah şüphelinin yerde defalarca “Lütfen, nefes alamıyorum, lütfen” diye yalvardığı, bir süre sonra da hareketsiz kaldığı, ancak polisin dizini çekmediği görülüyor. Şüpheli kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Ölümle ilgili soruşturma açılırken, olaya karışan dört polisin işten atıldığı açıklandı. Olay yerinde protesto düzenlendi. Binlerce kişi, “Siyahların hayatı önemlidir” sloganıyla bu noktadan karakola yürüdü. Ancak polis göstericilere biber gazı, plastik mermi ve ses bombasıyla saldırdı. Göstericiler de polise karşılık verdi.

NAZİK DEV

Polis aracının yanında yere yatırılarak boğulan Floyd’un arkadaşları, onu ‘nazik dev’ olarak andıklarını anlattı. Jovanni Thunstrom çalışanı için “Herkese iyi davranan insanlardandı. Ayrımcılık yapmazdı. İster Hispanik, ister siyahi, ister beyaz olsun, herkese saygıyla davranırdı ve onun sevdiğimiz özelliği buydu” diye konuştu. Sevgilisi Courteney Ross ise tepkiler için uyardı: Ateşe karşı ateşle savaşamazsınız. O zaman her şey yanar. İnsanlar nefret kusuyor, delirmiş durumdalar. Ve o, bunu istemezdi. Kesinlikle istemezdi.”

ABD’de siyah olmanın cezası ölüm olmamalı

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey olayla ilgili görüntüler üzerine Facebook’tan yaptığı açıklamada, Afrika kökenli Amerikalılardan özür diledi ve “Amerika’da siyah olmak, ölüm cezası olmamalı” dedi. Frey, “5 dakika boyunca beyaz bir polisin dizini, siyah bir adamın boynuna bastırmasını izledik. 5 dakika. Birinin yardım istediğini duyduğunuzda yardım etmeniz gerekir. Bu polis, en temel insani sağduyuyu göstermekte başarısız oldu” ifadelerini paylaştı

FLOYD’UN AİLESİ KONUŞTU

Polisleri hapse atın

ABD’de ırkçı polislerin gözaltına alırken boğarak öldürdüğü George Floyd’un ailesi, 4 eski polisin cinayet suçundan tutuklanmasını istedi. Kız kardeşi Bridgett Floyd, polislerin işine son verilmesinin kendisi ve ailesi için yeterli olmadığını vurgulayarak, “Onların tutuklanarak hapse atılmasını istiyorum çünkü benim kardeşimi öldürdüler” dedi. Erkek kardeşi Philonise ise kardeşinin kimseyi incitmediğini vurgulayarak, “Gerekirse Floyd’a elektrik tabancası veya yüzüne biber gazı kullanabilirlerdi ama ensesine dizlerini dayayıp üstüne oturmayı tercih ettiler. Ona hayvanlardan daha kötü muamele yaptılar” ifadelerini kullandı.