SİYAHLARI HANGİ GÜÇLER KIŞKIRTTI?

ABD de siyahları kışkırtan ırkçılık yapan polisler değilmiş gibi kışkırtıcı aranıyor.
Çin işi mi desek, İran işi mi? Zimbabve de eklenebilir belki. ABD başkanı dış düşman bulup taraftarlarını konsolide edebilme gayretinde.
Türkiye'de hükümet taraftarlarının ufku daha dar. Fetö işi mi desek, Pkk mı? Soros sosu da eklenebilir belki.
Beyaz polislerin 8 dakika 46 saniye boyunca nefessiz bırakıp öldürdükleri George Floyd sadece siyahları değil, ırkçılığa karşı olan beyazları da isyana sürükledi. Floyd bir simge oldu. ABD'de eyaletleri, şehirleri ayağa kaldırdı. Siyahlarla beyazları omuz omuza sokaklara döken bir simge.
İsyan aslında Trump yönetimine, iktidarına karşı. Mesele bir siyahın öldürülmesi değil, mesele ayrımcı, adaletsiz, otoriter, barışa karşı olan yönetimi protesto etmek. Mesele Gezi olaylarında olduğu gibi birkaç ağacın kesilmesi meselesi değil. Mesele iktidara karşı muhalefetin ayaklanması.
ABD BİR TÜRKİYE DEĞİL
ABD'de muhalefeti bastırmak,Türkiye'de muhalefeti bastırmaya benzemez. O kadar kolay değil. Sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor, protestocular yasağı çiğniyor. Polis göstericileri gözaltına alıyor, göstericiler daha da çoğalarak geliyor. Trump; orduyu meydanlara sürmeye karar veriyor, eyalet valileri geçit vermiyor.
ABD nüfusunun yüzde 40'ı beyaz, yüzde 13'ü siyah ama beyaz çoğunluk siyah azınlığı evlerine hapsedemiyor.
ÇAPULCULAR
Trump; seçimlerde oyunu alma ihtimali görmediği kitleyi aşağılıyor; "Çapulcular, alçaklar." Gezi olaylarına katılanlara Türkiye iktidarı da " çapulcu" sıfatını takmıştı.
Çapulcular yani; iktidarın ezdikleri, iktidarın adaletsiz davrandıkları, iktidarın sesini kesmeye çalıştıkları. Bu çapulcuların çoğu eğitimsiz, mesleksiz insanlar değildi. Çapulçu diye nitelendirilmek bir onur vesilesi bile olmuştu.
İNCİL TRUMP'I KURTARMAZ
ABD başkanı çapulculara karşı hiç utanmadan kutsal kitapları İncil'i kendisine siper etti. İncil ile poz verebilmek için polislerden bir koridor kurup, göstericilere plastik mermi sıktırdı. Biber gazı bulutları arasında incil ile fotograf çektirip, kutsal kitaptan medet umdu. Kutsal kitabı siyasetinin ucuz malzemesi yapmaktan hiç çekinmedi.
"İncil'e inananlar benim yanımda, inanmayanlar karşı tarafta" mesajına ise önce din adamları karşı çıktı. Din adamları iktidardan bağımsız, dinin siyasi sömürüye alet edilmesine karşı tepkilerini hemen verdi.
Trump; futursuzluğunu, küstahlığını buna rağmen sürdürüyor. " Göstericiler beyaz saraya girselerdi, en vahşi köpekler ve uğursuz silahlarla karşılanacaklardı". diyor.
ABD en uğursuz silahlarını Ortadoğu halklarının canını almak için kullandı ve kullanmaya devam ediyor. Ancak o silahları kendi halkına çevirdiği zaman o vahşi köpeklerinin karşısına siyah beyaz dayanışma içersinde olan daha geniş bir kitle çıkacak. En başta kölelik zincirlerini kıran, yüzlerce yıllık hak arama mücadelesi vererek bugüne gelen siyahlar ve dünyadaki bütün ayrımcılığa, eşitsizliğe, adaletsizliğe, otoriterliğe karşı çıkan beyazlar.
ABD YÖNETİMİ DÜNYANIN SIRTLANI ROLÜNÜ OYNASA DA, KENDİ HALKININ SIRTLANI OLAMAYACAK.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Çiğdem Anad Arşivi