Siyasetin gölgesinde bağış kampanyaları

Siyasi tartışmaların durulmak bilmediği Türkiye’nin yeni gündemi Korona virüs salgını oldu. Salgın pek çok vatandaş için gelir kaybına sebep olurken hükümet ve muhalefet arasında yeni tartışmalar baş gösterdi. Salgın karşısında hükümetin açıkladığı ilk ekonomi paketinin içeriğindeki konut kredilerinde peşinat oranının düşürülmesi ve yurt içi uçuşlarda KDV indirimi gibi maddelerin bulunması eleştirilere yol açtı. Paketin, vatandaş bütçesine katkısı olmadığını dile getiren muhalefet partileri 29 Mart’ta başta Ankara ve İstanbul olmak üzere kendi belediyelerinde yardım kampanyaları başlattılar.

30 Mart’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyası ise bir kez daha muhalefetin eleştrilerine hedef oldu. Erdoğan, eleştirilere zor günlerde birlik olmanın gerekliliğine vurgu yaparak yanıt verirken İçişleri Bakanlığı tarafından belediyelerin kampanya hesapları bloke edildi. Erdoğan, belediyeler tarafından başlatılan yardım kampanyalarını “devlet içinde devlet olmaya çalışmak” olarak değerlendirdi.

Tartışmaların halk gözündeki karşılığı ise merak konusu oldu. Pek çok kişinin maddi imkansızlıkları dolayısıyla istese dahi bağışta bulunamayacağı değerlendirilirken Türkiye Raporu olarak katılımcılara bağış tartışmalarındaki konumlarını sorduk. Anketimize katılanların “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyası karşısında neredeyse yarı yarıya ayrıştığı görüldü. Katılımcıların %50,4’ü devletin vatandaşından yardım istemesi değil vatandaşa yardım etmesi gerektiği görüşüne katılırken %49,6 milletin bağışlarıyla devlete destek vermesi gerektiği ifadesine katıldı.

Bağışlar devlet tarafından mı belediyeler tarafından mı toplanmalıdır tartışması karşısında toplumun duruşunu gözlemlemek amacıyla ise katılımcılara Cumhurbaşkanlığı ve belediye kampanyalarının da dahil olduğu seçeneklerden hangisine bağış yapmayı tercih edeceklerini sorduk. Her dört katılımcıdan birinin “Biz Bize Yeteriz Türkiye” kampanyasına bağış yapmayı tercih edeceğini belirttiği araştırmada %22,6 hiçbir kurum veya kuruluşa bağış yapmayacağını ifade etti. Bu rakama dikkat edin. Önümüzdeki dönemde artacak. Zira hane halkı tüm kaynağını kendi ihtiyaçları için harcayacak veya biriktirecek. Ardından %16,6 ile Kızılay’a bağışta bulunabileceğini ifade edenler geldi.

Araştırmada, belediyelerin bağış hesaplarına İçişleri Bakanlığı tarafından bloke konulmasının ne kadar doğru bulunduğunu sorduk. Katılımcıların %41,1’i bu kararı doğru bulmadıklarını ifade ederken %35,7 kararı doğru bulduğunu belirtti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Can Selçuki Arşivi