“Siyasi cinayet” iddiasına resen soruşturma açıldı

“Siyasi cinayet” iddiasına resen soruşturma açıldı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 8 Ekim 2021’de Mersin’de yaptığı konuşmada “siyasi cinayet” kaygısının olduğunu söylemesi üzerine başlayan tartışma devam ederken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “siyasi...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 8 Ekim 2021’de Mersin’de yaptığı konuşmada “siyasi cinayet” kaygısının olduğunu söylemesi üzerine başlayan tartışma devam ederken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “siyasi cinayetler işlenebileceği” iddialarıyla ilgili resen soruşturma başlattı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, soruşturmadan umudu olmadığını belirterek “Savcılığın resen soruşturma başlatması önemli ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Ülkeyi yönetme talebinden vazgeçin, sizin için daha hayırlı olur’ ve ‘Bunlar daha iyi günleriniz” sözlerini kullanırken neyi kastettiğini soracaklar mı?” dedi.
15 Ocak’ta Ankara’da evinin önünde saldırıya uğrayan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ise “Meçhulleri boşversinler, son iki yılda 50’ye yakın gazeteci ve siyasetçi şiddete uğradı, saldırganlar hakkında ne yaptılar?” diyerek tepki gösterdi.

Soruşturulmayanlar ne olacak peki?

Türkiye’de yakın dönemde ortaya atılan ciddi iddialarla ilgili savcıların harekete geçmemesi çokça eleştirilmişti. Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddiaları karşısında muhalefet partileri, savcıları harekete geçmeye davet ederken bugüne kadar hala bir adım atılmış değil.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Peker’den ayda 10 bin dolar alan siyasetçi var” açıklaması da adli bir soruşturmaya konu edilmedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, mülakatlarında sık sık bu siyasetçinin kim olduğunu soruyor. Son olarak TÜGVA’nın kamu kurumlarına ‘adam yerleştirdiği’ ortaya çıktı. Türkiye’nin gündemindeki bu konu da savcıların gündemine girmedi.

Böyle bir istihbarat yok, FETÖ taktiği

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı›nın dün resen soruşturma başlattığı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Siyasi cinayetler… Böyle kaygılarım var” açıklamasına ilişkin olarak “İçişleri Bakanıyım sordum; böyle bir siyasi cinayet istihbaratı var mı, yok. Bu bir FETÖ taktiğidir” açıklamasını yaptı.
Ankara’da Trafik Birim Amirleri Toplantısı’na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, burada yaptığı konuşmada ‘siyasi cinayetler’ iddialarını değerlendirdi.
Birkaç gündür “siyasi cinayetler” ve “seri cinayetler”den bahsedildiğini bildiren Soylu, yaşananları takip ettiklerini dile getirdi. Bakan Soylu, şöyle devam etti:
“Her biri birbirinin peşine takılıyor, ana muhalefet partisi genel başkanı, onun altındaki muhalefet partisi genel başkanı, onun genel başkan yardımcısı, en sonunda yine bir partinin genel başkanı. Bu dördüne bakıyorum, hepsi devlet görmüş. Birisi SGK’ye kadar gelmiş, diğeri 8 ay da olsa İçişleri Bakanlığı yapmış, diğeri Bayındırlık Bakanlığı yapmış, diğeri Başbakanlık yapmış. Siyasi, seri cinayetlerin istihbaratını nereden öğrenebilirsiniz? Çok basit. Ya emniyet istihbarat başkanlığı, ilgili birimler size bilgi aktaracaklar veya jandarmadan istihbarattan ya da MİT’ten gelebilir. Sorduk, böyle bir bilgi yok. Bu FETÖ taktiğidir, açık. Onlarla çok kol kola girerseniz, onların hamiliğini kabul ederseniz geleceğiniz durum da budur.”

"Dostça uyarılar alıyorum"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ‘siyasi suikast’ iddiaları hakkında yaptığı açıklamada, “Ben de dostça uyarılar alıyorum” dedi.
Halk TV’de açıklamalar yapan Davutoğlu, «İktidardakiler özenli ve dikkatli bir dil kullanmazlarsa, Türkiye›yi kaosa sürüklemek isteyenlerin zihinlerinde bir planın altyapısı zemini oluşur. Sayın Erdoğan’ın, sayın Akşener için ‘başınıza bakalım daha neler gelecek’ gibi ifadeler kullanması ülkedeki iklimi bozar” dedi. Davutoğlu, şunları söyledi:
“Türkiye’de artık ‘faili meçhul dönemi yok’ diyor iktidarın sözcüsü. Doğru, çok güzel. Peki, faili malum olanlara ne ceza verdiniz? Selçuk Özdağ’a saldıranlara ne yaptınız? Bunlar cesaretlendirir bazılarını. Bana da geliyor gittiğim birçok yerde ‘aman efendim dikkat edin’ değişik kanallardan geliyor. Şu anda da dostça uyarılar geliyor.”