SİYASİLERDEN ENFLASYON ORANINA TEPKİ

SİYASİLERDEN ENFLASYON ORANINA TEPKİ
TÜİK, aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Yıllık enflasyon yüzde 36,08, aralık ayı enflasyonu ise yüzde 13,58 olarak belirlendi. TÜİK’in oranları açıklamasının ardından siyasi parti liderlerinden art arda tepki geldi.CHP...

TÜİK, aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Yıllık enflasyon yüzde 36,08, aralık ayı enflasyonu ise yüzde 13,58 olarak belirlendi. TÜİK’in oranları açıklamasının ardından siyasi parti liderlerinden art arda tepki geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kapılarını kapatarak kendisini içeri almayan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon rakamıyla ilgili, “Makyajladıkları rakamlarda bile üretici enflasyonu yüzde 80’e dayanmış. Bu daha az üretim, daha fazla hayat pahalılığı demek” dedi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, “Ey Saraydaki ekonomi dehası, dokunduğun her şeyi eline yüzüne bulaştırdın!” diye seslendi: “Bu arada metal sanayicileri, emekçilere yüzde 17 zam teklif etmişsiniz. Bu TÜİK’ten bile beter teklifinizi not ettik. Köleniz değildir emekçiler, bu gayriciddi tavrınızdan hemen vazgeçin ve emekçilerin alın terlerinin karşılığını verin. Pazarlıkları yakından izliyoruz, bilginiz olsun.”

“2002’DE BİLE BÖYLE BİR TABLO YOKTU”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, tartışmalı TÜİK verileri için 2002 yılını örnek göstererek, “2002 yılındaki enflasyon rakamları var. Bu iktidar Türkiye’yi aldığı yere, daha vahim bir yere götürüyor” ifadelerini kullandı: “2021 yılında doğalgaza 8 kez zam yapıldı konutlarda. Sanayide 15 kez. Mutfak tüpüne 21 kez. Benzine 16 kez.Vatandaşlarımızın bu yükü artık kaldırabilmesi mümkün değil. Bunun müsebbibi de iktidardır, asla pandemi değil.”

“İKTİDARIN SEBEP OLDUĞU YIKIMI TÜİK BİLE PERDELEYEMİYOR”


Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “İktidarın sebep olduğu yıkımı artık TÜİK bile perdeleyemiyor. İktidarın 85 milyon üzerinde yaptığı ekonomi deneyi ülkemizi uçuruma sürüklüyor” ifadelerini kaydetti: “TÜİK’in sipariş usulü hazırladığı verilere göre dahi 20 yılın en yüksek enflasyonunu gördük. İktidarın 85 milyon üzerinde yaptığı ekonomi deneyi ülkemizi uçuruma sürüklüyor. Bu akıl dışı ekonomik deney bir kez daha göstermiştir ki AK Parti sebep, yüksek enflasyon sonuçtur!”

“İKTİDAR HİÇBİR ŞEY VERMİYOR, SADECE KEPÇEYLE ALIYOR”


DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, TÜİK’in enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından, “Daha evvel çay kaşığıyla verip kepçeyle alıyor demiştim. Ama iktidar artık hiçbir şey vermiyor, sadece kepçeyle alıyor” değerlendirmesini yaptı: “Rakamları Ayarlama Enstitüsü nam-ı diğer TÜİK, enflasyon oranını açıkladı. Yeni yılın ilk sabahı uyandığımız zamların yakınından bile geçmiyor.”

“İKTİDAR SONUNDA YANAN OCAKLARI SÖNDÜRDÜ”


HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, “Bu iktidar sonunda yanan ocakları söndürdü. Kaynayan tencerelerin altını kıstı. Isınan hane bırakmadı. Tam bir zam zulmüyle karşı karşıya bugün toplum” dedi: “Yanlış ekonomi politikaları, yanlış tercihler, faiz takıntısı. ’Faiz sebep enflasyon sonuç’ diyorlar ya öyle değil. Faiz takıntısı sebep, enflasyon sonuç. 2021 yılının son günü elektrikten doğal gaza temel ihtiyaç maddelerinin tamamına yüzde 100’ün üzerinde zam yapıldı. Bu kadar yüksek zamlar yapılmışken TÜİK yüzde 36’dan bahsediyor. Gerçek değil tabii ki biliyoruz.”