Siz bakmayın raporlara 2023’te üretimimiz artar

Siz bakmayın raporlara 2023’te üretimimiz artar
Uluslararası raporlar 2023’te Türkiye’de otomotiv üretiminin %7’nin üzerinde bir daralmayla 1.2 milyon adetlere ineceğini öngörse de, TAYSAD mevcut fabrikalarda yapılacak yeni yatırımlar ve yeni platformlarla 1.4 milyon adetlik...

Uluslararası raporlar 2023’te Türkiye’de otomotiv üretiminin %7’nin üzerinde bir daralmayla 1.2 milyon adetlere ineceğini öngörse de, TAYSAD mevcut fabrikalarda yapılacak yeni yatırımlar ve yeni platformlarla 1.4 milyon adetlik üretim ve büyüme öngörüyor.

TÜRKİYE’nin toplam otomotiv ihracatının yüzde 42’sine ulaşan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam, uluslararası raporların aksine 2023’ten itibaren ülkemizde otomotiv üretimin artacağı konusunda yeni yatırımlara güveniyor. Türkiye’nin 2022 yılının ilk 6 ayında 2021’e göre dünyadaki araç üretimi açısından Rusya’nın devre dışı kalması nedeniyle bir sıra yükselip 12’inci olduğunu aktaran Saydam şöyle konuştu:


TÜRKİYE OTOMOTİV ÜLKESİ
“Türkiye bu seneyi bir sıra yukarıya çıkarak tamamlayacak. Şu anda dünyada otomotiv üretiminde 12. Sıradayız ve yüzde 1.7’lik pay alıyoruz. Dünyadaki gayrisafi milli hasıladan Türkiye’nin almış olduğu pay ise binde 8. Yani Türkiye’ye bir otomotiv ülkesidir diyebiliriz. Çünkü genelden aldığımız paydan çok daha fazla otomotivde payımız var dünya üretimi açısından. Altını çizmek istiyorum; Türkiye bir otomotiv ülkesidir. Şu anda geçen seneye göre çok cüzi, yüzde 1’e ulaşan bir üretim artışı var. Yılsonu öngörümüz de geçen sene ile aynı değer. Yani 1.3 milyon adet seviyelerinde.”

2 BASAMAK İNDİRİYORLAR
Albert SaydaM, şu anda anons edilmiş üretim rakamlarıyla 2023 için uluslararası çevrelerde Türkiye’nin 2 basamak gerileyeceğinin varsayıldığını hatırlatarak, “Üretim rakamlarının biz bu raporların üzerinde olacağını öngörüyoruz. Uluslararası raporlardan daha sağlıklı bilgilere ulaşabildiğimizi biliyoruz. Şu an uluslararası raporlarda gözüken, 2023’te Türkiye’de üretimin yüzde 7 daralarak 1.2 milyon adetlere ineceği yönünde. Biz bu rakamın Türkiye’deki mevcut fabrikalarda 4. çeyrekteki yeni platform anonslarıyla 1 milyon 400 bin adet olarak revize edileceğini varsayıyoruz veya şimdiden öngörüyoruz da diyebiliriz” diye konuştu.

TOYOTA KAPASİTESİNİ ARTIRIR, MEVCUT DOBLO DEVAM EDER
TAYSAD Başkanı Albert Saydam’ın açıklamadığı ama bu yılın son çeyreğinde devreye girmesi beklenen yeni yatırımlar ve platformlar neler;

1) Yeni Doblo’yu İspanya’ya kaptıran Tofaş’ın iç pazar için mevcut Doblo’yu üretmeye devam edebileceği söyleniyor. Ayrıca Tofaş’ın yeni model bekleyişi de pozitif bir şekilde devam ediyor.

2) Eylül 2022’de Toyota merkezinde yapılacak strateji toplantısında Türkiye’deki fabrikalarına ilişkin kapasite artırma kararı çıkabilir.

3) Oyak Renault, bu yılın sonunda Bursa’da Clio ile aynı platformda üreteceği Mitsubishi Colt için çalışmalara başlıyor. Araç 2023’ün son çeyreğinde Avrupa’da satışa sunulacak.

4) Karsan’ın Renault Megane üretimi yıl sonunda başlayacak.

5) Bu yılın sonunda Togg üretimi de başlıyor. 2023’te üretim adetleri az da olsa, toplam sanayiye katkı verecek.

KORKULAN OLDU, ÇİN'DE TALEP HIZLA DÜŞÜYOR
2022’nin ilk ayında global otomotiv üretiminin 2021’ye denk olduğunun altını çizen Albert Saydam, “Buna rağmen ikinci 6 ayın, dünyada geçtiğimiz senenin son 6 ayına göre daha fazla araç üretileceği planlanmakta. Aynı şeyi Avrupa için de söyleyebiliyoruz. Burada bir olumsuz bilgi; Uzakdoğu genellikle araç üretiminde önemli artışların olduğu, büyümenin en çok sağlandığı coğrafya iken Çin ve Tayvan’da 2022’de yeniden bir küçülme olacağı söylenmekte. 2019 öncesine geri dönüleceği varsayılmakta. Bu da dünyadaki araç üretiminin beklenilenin altında gerçekleşmesinin önemli bir kaynağı olacak. Bu, tedarik zincirinde yaşanan sorunlar değil daha çok oradaki talebin düşmesinden kaynaklanmakta. Dikkat ederseniz ilk defa talebin düşmesi otomotiv gündemine Çin’den giriyor. Bu da önümüzdeki dönemin çok önemli gündem maddesi olacak” dedi.

2030'DA ELEKTRİKLİ BİR ARACIN YÜZDE 80'İNİ ÜRETMEK İSTİYORUZ
TAYSAD Başkanı Albert Saydam, elektrikleşmenin her zaman gündemlerinde olduğunu da hatırlatarak, “Elektrikleşme konusunda da bildiğimiz üzere arka arkaya ülkemizde yatırım anonsları geldi. Bunu da memnuniyetle takip ediyoruz. Çünkü biliyorsunuz hedefimiz şu anda yakalamış olduğumuz bir aracın yüzde 80’ini üretebilme yetkinliğimizin 2030’lara aynı şekilde yansıması. Yani elektrikli araçların da yüzde 80’ini üretmek istiyoruz. (Şu anda %30) Görüyoruz ki özellikle batarya konusunda yapılmış olan yatırım anonslarıyla bu değişebiliyor. Elektrikleşme son zamanlarda olduğu gibi ana odak noktası olacak. Orada bazı muhalefet şerhlerimiz ve kaygılarımız var. Onları da önümüzdeki 6 aylık öngörülerimizi paylaşırken değiniriz” dedi.

NE KADAR GÜVENİLİR BİR ORTAK OLDUĞUMUZU DÜNYA ANLADI
2016 yılından bu yana yurtdışındaki bütün otomotiv sanayilerine Türkiye’de hatların durmayacağını, Türk tedarikçilerin dünyadaki hattı durdurmayacağın aktardıklarını hatırlatan Albert Saydam, pandemiye kadar muhataplarının buna biraz şüphe ile baktıklarını söyledi. Saydam, “Ama şu anda muğlaklık ortamında Türk otomotiv tedarik sanayisinin bu konuda rakiplerine göre ne kadar hazır olduğunu ve oluşan sorunlarda, bu değişkenlik ve karışıklık ortamında güvenilebilecek bir partner olduğunu görüyorlar. Eskiden bir soru işaretleri varken şu anda ise, “aynası iştir kişinin lafa bakılmaz” gibi, yaptıklarımızla bizi takdir ediyorlar. Demin bahsettiğimiz gibi, yeni platform çalışmalarında ya Türkiye’deki tedarikçileri tercih ediyorlar, ya da gelin yanı başımıza bu sorunumuzu hemen yanımızda çözün diye açıkça davet ediyorlar” diye konuştu.

HEM OTOBÜS HEM KAMYON TİCARETİNDE İLK YARI LİDERİ
HAZİRAN ayında 18 ülkeye 262 adet otobüs ihraç eden Mercedes-Benz Türk, toplam 1.118 adet otobüs ile 2022 yılının ilk yarısında en fazla otobüs ihraç eden şirket oldu. Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda üretilen otobüs modelleri 2022 yılının Ocak-Haziran döneminde toplam 26 ülkeye ihraç edildi. Yılın ilk yarısında Türkiye iç pazarına 1.843 adet kamyon, 4.050 adet de çekici olmak üzere toplam 5.893 adet araç satışı gerçekleştiren Mercedes-Benz Türk, Türkiye pazarındaki gelenekselleşen liderliğini söz konusu dönemde de korudu. İç pazardaki başarılı ivmesini ihracata da yansıtan şirket, yılın ilk 6 ayında Aksaray Kamyon Fabrikası’nda ürettiği toplam 6.509 adet kamyon ve çekiciyi Avrupa ülkelerine ihraç etti. Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, yılın ilk yarısında Türkiye’deki her 10 kamyondan 6’sını üretirken, Türkiye’den ihraç edilen her 10 kamyondan 7’sinin üretimine de imza attı.