SİZİN İŞLETMENİZ HANGİ KÜMEDE?

İşletmeleri ilköğretim yıllarında matematik dersinde öğretilen “Kümelere” benzetiyorum son zamanlarda. İşletmeleri ana küme olarak düşünebiliriz.
Diğer yandan alt kümeleri de; borçlu olanlar, borcunu çevirmeye çalışanlar ve devletten alacaklı olanlar olarak belirleyebiliriz.
Şu halde devletten alacaklı olanların yanında, elimizdeki kesişim kümesi neredeyse ana küme büyüklüğünde bir “borçlu kümesi”.
Ki bu yazı daha çok onları ilgilendiriyor.
Hafta başında Cumhurbaşkanı Erdoğan esnaflara ilişkin çeşitli destek ve hibeler açıkladı.
Bir açılıp bir kapanan kafeler, restoranlar, okul kantinleri, servisler, düğün salonları, hamamlar, lunaparklar gibi birinci gruptaki işletmeler (Sayıları toplamda 235 bine ulaşıyor) bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemesi alabilecek. Yani 15 ay kapalı kaldıkları düşünülecek olursa aybaşına 333.33 TL (yazıyla üç yüz otuz üç Türk lirası otuz üç kuruş) .
Hibe verilecek ikinci grupta yer alan bakım, onarım, tamirat, kaporta işleriyle uğraşanlar, seyyar satıcılar, sıhhi tesisatçılar, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacıları, kuru temizlemeciler, oyuncakçılar, kozmetik ve hediyelik eşya satıcıları, camcılar, çilingirler, bakırcılar, kalaycılar, ayakkabıcılar, konfeksiyoncular, tuhafiyeciler, zücaciyeciler, kurs işletmecileri (Toplamda 1 milyon 150 bini aşkın işletmemiz) bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi alabilecek. Aybaşına 200 TL (yazıyla iki yüz Türk lirası).
Böylece 4 milyar 622 milyon liralık bir kaynak devlet tarafından işletmelere destek olmak amacıyla karşılıksız verilecek.
Üç ay önce ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından işletilen havalimanlarında 2020 yılı içerisinde düzenlenen ve vadesi 31.01.2021 tarihine ötelenen kira bedeli faturalarına ait tutarlar iptal edilecektir" duyurusunda bulunmuştu.
İGA’nın 2020 yılına ait 1 milyar 45 milyon Euro (o günün kuru ile yaklaşık 10.5 milyar Lira) olan kira borcu salgın gerekçe gösterilerek tamamen silindi.
Ayrıca, 2021-2022 dönemine ait kira bedelleri de iki yıl boyunca yüzde 50 indirimli olacak. Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa (sayıları toplam 4 firma) tarafından işletilen ve yıllık 1,1 milyar Euro devlete kira ödemesi gereken İGA’nın kira erteleme, indirim ve sözleşme uzatma talepleri böylece karşılanmış oldu.
Şimdi burada çok önemli bir soru var. Sizin işletmeniz hangi kümede?

Bugün 19 Mayıs. İyi ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk 102 yıl önce o Bandırma Vapuruyla Samsun’a çıkmış. Ve Kurtuluş Savaşımızı başlatmış. Ve ben iyi ki onun kızıyım. Ata’ma ve silah arkadaşlarına özlem, minnet ve saygıyla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mine Uzun Arşivi