Skandal garantili havalimanına skandal talimat

Skandal garantili havalimanına skandal talimat
Yakın olduğu üç kentin nüfusu kadar uçuş garantisi verilen Zafer Havalimanı yine gündemde. Yüzde 99’luk sapma yaşanan garantiyle her yıl milletin cebinden işletmeci firmaya aktarılan milyonlarca lira tepki çekerken Sivil Havacılık...

Yakın olduğu üç kentin nüfusu kadar uçuş garantisi verilen Zafer Havalimanı yine gündemde. Yüzde 99’luk sapma yaşanan garantiyle her yıl milletin cebinden işletmeci firmaya aktarılan milyonlarca lira tepki çekerken Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), havayolu şirketlerinden Kütahya Zafer Havalimanı’na daha fazla uçuş yapılmasını istedi.

Yıllık 1 milyon 317 bin yolcu garantisi verilen ancak havalimanını 2021’de sadece 22 bin 936 kişi kullandı. Havalimanının hizmet verdiği Kütahya-Afyon ve Uşak’ın toplam nüfusu ise 1 milyon 678 bin kişi.

Ulaştırma Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü havayolu şirketlerine gönderdiği resmi yazıda, “Bölgesel havalimanlarını güçlendirme politikası çerçevesinde bu havalimanlarına daha fazla sayıda uçuşun planlanmasını bekliyoruz” denildi, şirketlerden uçuş programlarını revize etmeleri istendi.

Yazı dışında şirketler tek tek aranarak “İran’dan Türkiye’ye gelen Gaziantep ve Isparta üzerinden yapılan uçuşların Zafer Bölgesel Havalimanı’na kaydırılması” istendi.

Söz konusu talimat yazısının belgesini de Airport Haber Genel Yayın Yönetmeni ve İYİ Parti İBB Grup Sekreteri Ali Kıdık paylaştı.

YAPILDIĞI YILDAN BERİ ZARAR EDİYOR
Yap-İşlet-Devret modeliyle İC İçtaş’ın yaptığı ve 2012’de açılan Zafer Havalimanı yapıldığı yıldan beri zarar ediyor.

Eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan bir soru önergesine Zafer Havalimanı’nın kamu kaynağıyla yapımı ve işletilmesi halinde Hazine’nin kasasından çıkacak miktarın 85 milyon 304 bin 878 Euro olarak hesaplandığını itiraf etmişti.

Yatırım maliyeti 61,1 milyon Euro olan şirkete, 2012’den 2020’ye kadar toplamda 45,9 milyon Euroluk garanti ödeme devlet tarafından yapıldı.