Skandal geziyi müfettişler sorguluyor dönmeyen 43 kişi nerede

Skandal geziyi müfettişler sorguluyor dönmeyen 43 kişi nerede
Malatya’da AK Partili Yeşilyurt Belediyesi’nin organizasyonuyla eğitim için Almanya’ya giden 45 kişiden 43’ünün izlerini kaybettirdiği ortaya çıktı. Dönen 2 kişi belediye başkan yardımcıları.Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin...

Malatya’da AK Partili Yeşilyurt Belediyesi’nin organizasyonuyla eğitim için Almanya’ya giden 45 kişiden 43’ünün izlerini kaybettirdiği ortaya çıktı. Dönen 2 kişi belediye başkan yardımcıları.
Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin nisan ayı toplantısında, CHP’li meclis üyelerinin soru önergesi, belediye himayesinde ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek’ eğitimi için Almanya’ya gönderilen 45 kişiden 43 kişinin geri dönmediğini ortaya çıkardı.
Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’ne kayıtlı oldukları ve eğitime bu dernek aracılığıyla gittikleri belirtilen ve Almanya’dan geri dönmediği belirtilen 43 kişi hakkında İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı.
14 ay önce belediye tarafından Almanya’nın Saksonya Eyaleti Hannover şehrinde faaliyet gösteren Mega Kilit GMBH şirketinin düzenlenen “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek” adlı proje kapsamında 45 kişi yurtdışına gönderildi. İddiaya göre 15-27 Şubat tarihleri arasında düzenlenen eğitim programına Alman şirket sponsorluğu ile gönderilen 45 kişiden 43’ü Türkiye’ye geri dönmedi.
CHP’lilerin olayla ilgili önergede Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın yanıtlaması talebiyle şu sorular yöneltildi:
“Dernekle imzalanan protokolün içeriği nedir?, Belediyemizin bu şirket ve bu dernekle bağı nedir?, 43 kişinin ülkeye dönmediği doğru mudur? Dönmüşlerse de giriş-çıkış yapanların tam listesini görmemiz mümkün müdür?”
BELEDİYE KAYITLARINI BİZZAT YAPTI, GÖNDERİLENLERİ TANIMIYORUM
Üyesi oldukları Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği aracılığıyla eğitime gönderilen kişilerin, aracı derneğe belediye tarafından üye yapıldıkları iddia edildi.
Eğitim için aracı olan Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’nin Başkanı Mehmet Sait Aytekin “Ben yurtdışına gönderilen şahısların hiçbirini tanımıyorum, bir yakınlığım yok. Yeşilyurt Belediyesi bu kişilerin derneğe kayıtlarını bizzat yaptı ve bende belediye olduğu için, AK Parti’nin adı geçtiği için sorgulama ihtiyacı duymadım. Kimleri başkanı olduğum derneğe kaydettiler onu bile bilmiyorum. Zaten 2 hafta önce dernekler masasına giderek mülkiye başmüfettişine durumu bildirdim ve o dönem üye olan yaklaşık 50 kişinin kaydı silindi” dedi.
Almanya’dan geri dönmeyen kişilerin ismi henüz açıklanmazken, AK Partili Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar Gözler, “Konuyla ilgili araştırma yapıp yazılı açıklama yapacağım” dedi.
BELEDİYE 43 KİŞİNİN KAÇMASINA ARACILIK ETTİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Malatya İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında “43 kişi nerede, Vali nerede, İçişleri Bakanı nerede?” diye sordu.
CHP’li Ağbaba, Yeşilyurt Belediyesi’nin suç işleyerek insanları yurtdışına kaçmasına aracılık ettiğini belirterek şunları söyledi:
“7 aydır kamuoyundan gizlenen bir olay. Ortada bir suç var. Eğer belediye meclisi olmasaydı bu olay ortaya çıkmazdı. 43 kişiyi neden Almanya’ya gönderdi? Bunun içinde para var mı? Bu araştırılsın. İşin içerisinde mutlaka para var, örgüt bağlantısı var. Bu kişiler FETÖ’cü mü? Bunun da aydınlatılması lazım.”
VALİLİK: İNCELEME İŞLEMİ DEVAM EDİYOR
Malatya Valiliği, Yeşilyurt Belediyesi aracılığıyla Almanya’ya gönderilen 45 kişiden 43’ünün geri dönmediği iddialarına ilişkin İçişleri Bakanlığı’nca görevlendirilen müfettişlerce yürütülen incelemenin devam ettiğini bildirdi.