Soçi Zirvesi Öncesi Rusya İdlib’de Tansiyonu Yükseltti

Soçi Zirvesi Öncesi Rusya İdlib’de Tansiyonu Yükseltti
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki kritik zirve öncesi İdlib gergin. Rus haber ajansı Sputnik, Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Tuğamiral Vadim Kulit’in açıklamalarını...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki kritik zirve öncesi İdlib gergin. Rus haber ajansı Sputnik, Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Tuğamiral Vadim Kulit’in açıklamalarını yayınladı, Türkiye'nin denetimindeki bölgede bulunan militanların Halep'teki Suriye hükümet güçleri mevzilerine iki kez ateş açtığını duyurdu. Sputnik'in aktardığına göre Kulit, önceki gün de İdlib gerilimi azaltma bölgesinde El Nusra militanları tarafından 22 kez ateş açıldığının tespit edildiğini söyledi.

MOSKOVA’NIN İDLİB KONUSUNDA ŞİKAYETİ VAR

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, "Rusya, teröristlerin İdlib gerilimi azaltma bölgesinden yaptığı saldırılara tahammül etmeyecek" açıklaması yaptı. TASS ajansının haberine göre Lavrov, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gittiği New York'taki basın toplantısında şu ifadeleri kullandı: "İki yıl önce İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinde teröristlerle savaşa ve terörist olmayıp Türk askerleriyle işbirliği yapan kişileri silahlı gruplardan ayırmaya bağlılık bildiren Türkiye'deki ortaklarımızla istişare içindeyiz. Rusya ve Türkiye'nin devlet başkanlarının birkaç gün içinde yapacağı görüşmede bu sözlerin hayata geçirilmesi derinlemesine ele alınacak." Lavrov, söz konusu anlaşmanın hayata geçirilme biçiminin 'açıkça yavaş ilerlediğini' söyledi.


ZİRVE GÜNDEMİNDE İDLİB VAR


Lavrov, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çarşamba günü (29 Eylül) Soçi’de yapacağı görüşme hakkında da konuştu, iki liderin 'Ankara'nın İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinde teröristlerle savaşmaya bağlılığını derinlemesine bir şekilde ele alacaklarını' vurguladı.


KREMLİN SÖZCÜSÜ: İDLİB KONUSUNDA ANLAŞMA POTANSİYELİ VAR


Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi irade ortaya koyarak İdlib konusunda mutabakat sağlamak için müzakere potansiyeli bulduklarını söyledi.
Peskov Rusya’nın şu anki durumdan duyduğu memnuniyetsizliği ise, “Maalesef o bölgelerde teröristlerin etkinliği devam ediyor. Bu, kabul edilemez ve tehlikeli. Suriye'de çözüm sürecini engelliyor. Tüm bunlar gündemde olacak" sözleriyle ortaya koydu.

ZİRVE ÖNCESİ PUTİN BOMBALIYOR

Erdoğan ile Putin arasındaki kritik zirveye günler kala Rusya Hava Kuvvetleri'nin TSK kontrolündeki Afrin’de, bölgedeki cihatçı grupları en az dört hava saldırısıyla hedef aldığı belirtildi. Gazeteci Levent Kemal, sabah saatlerinde yaptığı paylaşımda "Rus savaş uçakları Afrin bölgesinin güneyindeki yerleşim alanlarını ve kırsalı bombalamaya devam ediyor" diye yazdı. Gazeteci Levent Kemal hava saldırılarının gerçekleştirildi iki bölgede de TSK üsleri bulunduğunu da paylaştı.