Sokağa döken o yasa meclisten geçti

Sokağa döken o yasa  meclisten geçti
Çin Ulusal Halk Kongresi, Hong Kong’da geçen hazirandan beri kitlesel protestolara yol açan güvenlik yasasını kabul etti.Çin Ulusal Halk Kongresi (Ulusal Meclis), Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasası’nı...

Çin Ulusal Halk Kongresi, Hong Kong’da geçen hazirandan beri kitlesel protestolara yol açan güvenlik yasasını kabul etti.

Çin Ulusal Halk Kongresi (Ulusal Meclis), Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasası’nı kabul etti. Ulusal Güvenlik Yasası, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet, terör ile ulusal güvenliği tehlikeye atan fiil ve etkinliklerin yasaklanmasını içeriyor. Hong Kong’daki muhalifler ve Batılı ülkelerin karşı çıktığı Ulusal Güvenlik Yasası’nın Çin medyası tarafından Hong Kong’un “vatan hainleri” olarak yansıtılan muhalif gazeteciler, iş adamları ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önünü açıyor.
Yasa ile birlikte Çin ulusal marşına saygısızlıkta bulunanlara 3 yıla kadar hapis ve 50 bin Hong Kong doları (6 bin 450 ABD doları) para cezası verilebilecek. ABD, Avustralya, İngiltere ve Kanada başta olmak üzere birçok ülke tasarıdan duydukları rahatsızlığı Pekin’e iletmişti. Geçen yıl Haziran ayında ise Çin’in suçluların iadesiyle ilgili hazırladığı yasa taslağı Hong Kong’da protestoların ortaya çıkmasına yol açmış; Eylül ayında tasarı geri çekilse de protestolar daha geniş demokrasi taleplerine dönüşerek devam etmişti. Bu haftada polisin sert müdahale ettiği protestolarda yüzlerce gösterici gözaltına alındı.

ÇÜRÜK SEBZELİ PROTESTO

Hong Kong Yasama Meclisi de Çin karşıtı bir protestoya sahne oldu. Çin ulusal marşına saygısızlığın suç sayılmasına ilişkin yasaya karşı çıkan üç vekil oturuma çürük sebze getirince ortalık karıştı. Tasarıda, marşın ‘gerekli durumlarda’ çalınması ve söylenmesi, ilk ve orta okullarda çocuklara öğretilmesi gibi maddeler yer alıyor.