Soli Özel: Türkiye bu haliyle kurulacak dünyada rol oynayamaz

Soli Özel: Türkiye bu haliyle kurulacak dünyada rol oynayamaz
Radyo Karakutu’da yayınlanan Bidebunuizle programında Yavuz Oğhan’a konuşan Özel, koronavirüs salgınının dünyayı çok fakirleştiren bir kriz olduğuna dikkati çekti. Dünyada pek çok sektörün ciddi sıkıntılar yaşayacağını...

Radyo Karakutu’da yayınlanan Bidebunuizle programında Yavuz Oğhan’a konuşan Özel, koronavirüs salgınının dünyayı çok fakirleştiren bir kriz olduğuna dikkati çekti. Dünyada pek çok sektörün ciddi sıkıntılar yaşayacağını dile getiren Özel, zaten fakir olan, örgütlenemeyen ülkelerde kıtlık ve açlık çıkacağı yönünde işaretlerin olduğunu, bu krizin küresel ölçekte dayanışmanın önemini gösterdiğini vurguladı.
Özel, “Böyle bir şeyde Amerika olmadan yapamıyorsunuz. Çinliler de doğrusu çok iş birlikçi taraftarı değiller. Çinlilere, ‘Gelin ortaklaşa yapalım’ dediğinizde çok yanaşmıyorlar. Genelde ikili yapıp karşıdakini kendilerine borçlu hissettirmeye çalışıyorlar. Gündelik hayatımızı yeni duruma göre düzenlememiz gerekecek. Çok varoluşsal bir ikilemde bırakıyor karar vericileri. Sağlığı korumak için insanları fakirliğe mahkum edeceksin ya da ‘İnsanlar fakir kalmasın, üretim devam etsin’ deyip riske atacaksın” ifadelerini kullandı.
"BU HALİYLE OYNAYAMAZ"
Özel, salgın sonrasında oluşacak yeni dünya düzeninin Türkiye'ye bir fırsat yaratıp yaratmayacağı konusuna da değindi. Türkiye’nin mevcut durumuyla yeni düzende rol oynayamayacağını kaydeden Özel, “Türkiye’de önümüzde kurulacak dünyada rol oynayabilir. Bu haliyle oynayamaz. Biz coğrafi olarak çok önemli bir konumdayız; dolayısıyla bütün dünya battığında başkalarının bize kaynak aktaracağı bir ülke olacağız. ‘Kendi kaynaklarımızı kötü kullanıyor olsak bile başkalarının kaynakları sayesinde eski güzel günlere döneceğiz’ düşüncesi bana sorarsanız biraz hayalci” diye konuştu.