Soma Katliamı’nda hayatını kaybeden işçinin ailesine haciz

Soma Katliamı’nda hayatını kaybeden işçinin ailesine haciz
Manisa Soma’da 301 madencinin yaşamın yitirdiği iş cinayetinde maden sahasının işletmecisi Soma Kömür İşletmeleri A.Ş, 10 bin TL’lik karşı vekâlet ücreti için katliamda yaşamını yitiren maden işçilerinden Cengiz Ç’nin...

Manisa Soma’da 301 madencinin yaşamın yitirdiği iş cinayetinde maden sahasının işletmecisi Soma Kömür İşletmeleri A.Ş, 10 bin TL’lik karşı vekâlet ücreti için katliamda yaşamını yitiren maden işçilerinden Cengiz Ç’nin 5 kardeşinin mal varlığı ve babasının emekli maaşına haciz koydu.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre, Soma’da yaşamını yitiren maden işçilerinden Cengiz Ç’nin 5 kardeşi ve babası ölümden doğan yasal hakları kapsamında şirket ve Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) hakkında tazminat davası açtı. Davada kısmen kabul kısmen ret kararı gelince iki tarafa da avukatlık karşı vekâlet ücreti ödenmesine hükmedildi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. iflas ettiği için bu şirketin ödemesi gereken tazminatlar TKİ tarafından ödense de şirket, avukatlık vekâlet ücretinin peşine düştü. Soma’da yakınlarını kaybedenlerin gerekli tedbirleri almamakla suçladığı şirket, TKİ’nin ödeyeceği tazminat dosyasına da haciz koydurdukları halde 10 bin TL’lik karşı vekâlet ücreti için madeninde can veren işçinin kardeşleri ve babasına haciz işlemi başlattı.

Konu hakkında açıklama yapan avukat Seçil Ege Değerli, “Cengiz Ç. katliamda ölüyor, kanuna aykırılığa rağmen aynı vardiyada başka panoda çalışan abisi Fethi Ç. 9 saat sonra sağ kurtuluyor hem de arkadaşlarının ölüleri üzerinden sürünerek. Kurtulunca tekrar ocağa inmek istiyor kardeşini kurtarmak için… Fethi o günden beri psikolojik tedavi görüyor, yüzde 49 engelli hale geldi, travma sonrası stres bozukluğundan. İlçede gecekonduda babası ve biri engelli iki çocuğu, ev hanımı eşiyle yaşıyor. Ama bu da yetmezmiş gibi katliamdan birkaç ay sonra Soma A.Ş. tarafından tazminatsız işten çıkartıldı” dedi.