Somut delil şartı isyan ettirdi

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 9, 2021 / 18:25

Kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Teklifin, kamuoyunda tartışma yaratan ve kadın örgütlerinin de tepkisine yol açan, cinsel istismar ve cinsel saldırı suçlarının da aralarında bulunduğu “katalog suçlardan tutuklama” için “somut delil” aranması koşulunda değişikliğe gidilmedi. Hukukçuların ve hak savunucularının “İstismarın önü açılıyor. Cezasızlık yaygınlaşıyor” endişesi daha da büyüdü.
Genel Kurul’da teklifin katalog suçlardan tutuklamada “kuvvetli suç şüphesinin” somut delillere dayandırılmasını içeren 13. maddesi aynen kabul edildi. Madde üzerinde İYİ Parti’nin, “cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı” suçlarından tutuklamada somut delil kriterinin aranmaması yönündeki önergesi ise iktidar partisi oylarıyla reddedildi.
Genel Kurul’daki görüşmelerde İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, dünyadaki hukuk sistemlerinde çocuğa cinsel istismar suçlarında, mağdurun beyanının esas alındığını belirtti. Erel, “Görüşmekte olduğumuz yasa teklifinde somut delil şartı, açıkça bu teklifi hazırlayan siyasi iradenin, çocuğa karşı işlenen cinsel istismar suçlarında mağdur çocuğu korumak yerine istismarcıyı koruduğunu göstermektedir” görüşünü dile getirdi. Mevcut durumda zaten delil toplamada ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken hukukçular, “Cinsel istismarın önünü daha da açacak, bu suçların cezasız kalmasını daha da yaygınlaştıracak bir durumla karşı karşıyayız. Kabul etmemiz mümkün değil” çıkışında bulundu.
AK PARTİ’DEN “TUTARLI BEYAN” AÇIKLAMASI
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise yargı kararlarında cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar bakımından mağdurun her aşamada değişmeyen “tutarlı beyanları”nın delil olarak görüldüğünü savundu.
İki çocuğun yakınları tarafından cinsel istismara uğradığı Elmalı davası sonrasında, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine, teklifin geçen hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi ertelenmişti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top