Son mermiyi ekonomiye sıkmışlar!

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 4, 2022 / 12:20

Türkiye’yi 20 yıldır AKP lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başında olduğu hükümet yönetiyor ama neredeyse tüm sorunlar “dış güçler”e bağlanıyor. Erdoğan, Katılım Finans Strateji Belgesi tanıtım toplantısında konuştu, “Enflasyon meselesinin de üstesinden gelerek ‘Türkiye Yüzyılı’nı hep birlikte inşa edeceğiz” iddiasında bulundu. AKP lideri Erdoğan, “Birileri 8-9 yıldır Türkiye’yi yönetilebilir olmaktan çıkarmak için kumpastan darbeye her yolu denediler. Son mermiyi de ekonomiye sıktılar. Hesap edilmeyen durum çıktı. Tuzaklara karşı verdiğimiz mücadele bizi güçlü kıldı.” diyerek yine kötü giden ekonomi için “dış güçler”i suçladı.

Türkiye’de kumpasların merkezinde olan Fetö’cüleri, Ergenekon, Balyoz gibi tüm kumpas sürecinde destekleyen ve savunan “Ben bu davaların savcısıyım” diyen bizzat Tayyip Erdoğan’dı. Birleşik Arap Emirlikleri’ni “Darbe girişiminin finansörü” ilan eden de yakın zamanda U dönüşü yapıp işbirliği yapan, Türk şirketlerine yatırım yapmalarını sağlamaya çalışan da.

“Faiz sebep enflasyon sonuç” diyerek İslami kuralları referans alarak piyasa koşulları uygun olmadığı halde ısrarla faiz indiren de Erdoğan’dı. Bu operasyon başladıktan sonra döviz kurları, enflasyon, cari açık, piyasada kredi faizleri büyük bir hızla yükselerek tarihi rekorlar kırdı. Döviz yüksemesin diye yapılan tüm hamleler boşa çıktı, geçen sürede Merkez Bankası 70 milyar dolara yakın döviz rezervini harcadı, swap hariç net rezerv eksi 53 milyar dolar seviyesinde.

Cumhuriyet tarihinin borç yükü en yüksek hükümet dönemlerine imza atan Erdoğan, dünya ülkelerine ekonomi dersi de verdi, “2021 yılında 303 trilyon dolar seviyesine ulaşan küresel borçluluk oranı, küresel milli gelirin 3,5 katına yükselmiştir. Ülkelerin ve piyasaların 2008 küresel finans krizinden gerekli dersleri almadıklarını, aynı yanlış yolda yürümeyi sürdürdüklerini görüyoruz” dedi.

Türkiye’deki finans sisteminin başarılı olduğunu ve Türkiye Ekonomi Modeli’ni de başarıya ulaştırdığını savunan Erdoğan cari fazlaya dayalı büyüme stratejisinden söz etti ancak Türkiye aylardır rekor cari açık veriyor. AKP iktidara geldiğinde Türkiye 2002 ve 2003 yıllarında Türkiye 21. sıradaydı. Türkiye’nin en iyi sıralaması AKP döneminde 2013, 2014 ve 2015 yıllarında dünya 16’lığı ile oldu, Türkiye G20 ülkeleri arasına girdi. Ancak 2021 sonunda IMF verilerine göre Türkiye tekrar 21’inci sıraya geriledi. Hatta IMF tahminlerine göre 2022 sonunda daha da gerileyecek.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top