Sormak ihanet açıklamak suç

Sormak ihanet açıklamak suç
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda 128 milyar dolar tartışmalarıyla ilgili konuştu.Erdoğan, “Ne rakam doğru, ne rakama yüklenen anlam doğru, ne bu rakam üzerinden üretilen kampanya doğru…...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda 128 milyar dolar tartışmalarıyla ilgili konuştu.

Erdoğan, “Ne rakam doğru, ne rakama yüklenen anlam doğru, ne bu rakam üzerinden üretilen kampanya doğru… Baştan sona yanlış, baştan sona cehalet…” ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası’nın 90 milyar dolara yakın rezervi olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bu rezerv ihtiyaç duyulduğu anda yine kullanılabilir veya rezerv yarın, öbür gün 100 milyar doların üzerine de çıkabilir” diye konuştu.
NE BUHAR OLMUŞTUR,
NE DE BİRİLERİNİN
CEBİNE GİRMİŞTİR
Erdoğan, 128 milyar doların akıbetini şu sözlerle açıkladı:
“Merkez Bankası kaynaklarından 30 milyar dolar cari açığın finansmanı için kullanılmıştır. Yabancı sermaye çıkışı için kullanılan rakam 31 milyar doları bulmuştur. Reel sektörün döviz cinsinden borcunu azaltmak için talep ettiği kaynak da 50 milyar dolara ulaşmıştır. Vatandaşlarımız da 54 milyar dolar karşılığı döviz ve altın alarak tasarruf tercihlerinde değişikliğe gitmiştir. Yaygarası yapılan 128 milyar dolar ne buhar olmuştur ne de haksız ve hukuksuz yere herhangi birilerinin cebine girmiştir.”
KİMLERE SATILDIĞINI SÖYLEMEMİZ DOĞRU OLMAZ
Erdoğan dövizin kimlere satıldığını ise açıklayamayacağını belirterek, “Türkiye’den bu dönemde hangi yabancı sermaye sahiplerinin, ne kadarlık bir meblağla çıktığı da bellidir. Bizim söylememiz olmaz ama onlar kendileri bunu açıklayabilir. Reel sektörden hepsi de ülkemizin ilk beş yüzü, ilk bini içinde yar alan şirketlerden hangilerinin döviz borcu pozisyonlarını kapattıkları da bellidir. Bunları da bizim söylememiz olmaz ama o şirketler kendileri açıklayabilir.” dedi.
KİMİN ALDIĞINI
SORMAK SUÇ
Erdoğan, “Vatandaşımızın aldığı döviz ve altına gelince… Burada neredeyse ülkede yaşayan herkesi hedef alan kötü niyetli bir itham söz konusudur. Türkiye’de ticaretle uğraşan herkesin dövizle ve altınla işi vardır. Türkiye’de tasarruf edecek üç-beş kuruşu olan herkesin de dövizle ve altınla işi vardır. Dolasıyla, kim, ne zaman, ne kadar miktarda döviz aldı, altın aldı gibi bir soru, mantıksız olmasının ve hukuki olarak suç teşkil etmesinin ötesinde, doğrudan milleti suçlamaktır” görüşünü savundu.
Erdoğan sözlerinin devamında 128 milyar dolar sorusu soranları sert sözlerle eleştirdi:
“Tüm bu hakikatler apaçık
ortadayken, Türkiye’nin
itibarını düşürmek, kredibilitesine zarar vermek, yatırımcıların güvenini sarsmak için yürütülen ‘128 milyar dolar nerede’ kampanyasını siyasi muhalefet saikiyle açıklamak mümkün değildir.
Ortada bu ülkeye ve millete yönelik aleni bir ihanet, aleni bir saldırı, aleni bir hançerleme vardır. Bu izahlarımıza rağmen hala aynı teraneleri tekrar eden hiç kimseyi masum kabul etmeyeceğiz.”