‘Sorumlu olursunuz’

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 16, 2020 / 08:14

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, ‘Bidebunuizle’ yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtladı ve Bilim Kuruluna sert eleştirilerde bulundu

Gittikçe anlaşılamaz olan süreçte Bilim Kurulunun imzası olduğunu belirten Kayıhan Pala, üyelerin açıklama yapması gerektiğini belirterek, “Bilim Kurulu üyelerinin açıklamalarından bu işin sahibi olmadıklarını anlıyoruz. Üyeler açıklama yapmalı. Yapmıyorlarsa tarih önünde sorumlu olacaklarını vurgulamam gerekir. Açıklama yapmamaları kabul edilebilir değil” diye konuştu.
‘BİLİM İNSANI DEMEMİZİ
HAK ETMİYORLAR’
Özellikle tartışma yaratan hasta-vaka ayrımı kararına dikkat çeken Pala, “Kararın arkasında duran Bilim Kurulu üyesi varsa biz de bilelim. Çünkü bu kavramların arkasında duruyorlarsa bizim onlara bilim insanı dememizi hak etmiyorlar demektir” ifadelerini kullandı.
‘BAKANI ANLAMAK
MÜMKÜN DEĞİL’
Bilim Kurulu toplantısının ardından hasta-vaka ayrımına ilişkin soruyu “Pandemideki mücadelemizi vaka-hasta kavramlarıyla gölgelemeyelim” diye yanıtlayan Koca’nın yaptığı açıklama anlaşılmadı. Açıklamayı değerlendiren Pala da “Bakanın ne söylemeye çalıştığını anlamak mümkün değil. Ama hem Türkiye’de hem yurt dışında Sağlık Bakanlığının saygınlığının azaldığını söyleyebiliriz” dedi.
“Vakaların neden saklandığını bilmiyoruz” diyen Pala, Türk Toraks Derneği’nin raporundan bilgileri paylaşarak “Raporda, 15 Mayıs itibariyle Türkiye’de yapılan testlerde pozitiflik oranı yüzde 20 deniyor. Bugüne kadar 12 milyon test yapıldı. Rapora göre yüzde 20’yle uzunca bir dönem yaşamışız ama ortalama yüzde 10 ise pozitif oranı 1 milyon 200 binden fazla doğrulanmış olgumuzun olması gerekir” diye konuştu ve şöyle devam etti: Bilim Kurulu üyeleri rakamları bilmiyor. Ne kadar geç kalırsak faturası o kadar ağır olacak. Öngörülerimiz maalesef birer birer doğrulanıyor. Umarım bu kez Sağlık Bakanlığı işin ciddiyeti toplumla paylaşarak kendi üzerine düşeni yapar. Hem yerel yönetimlerin kendi üzerine düşeni yapması için alan açar. Hem de yurttaşların algısını genişletir.
‘İSTANBUL VUHAN
OLMA YOLUNDA’
Gerekli önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yapan Prof. Pala, İstanbul’un yeniden Vuhan olma yolunda olduğunu belirterek, “Sağlık Bakanlığının günlük hasta raporuna göre, hastaların 3’te 1’i İstanbul’da karşımıza çıkmaya başladı. Bir ay önce böyle değildi. İstanbul’da artışın olmasında okulların açılması ve iş yerlerinde gerekli önlemlerin alınmaması olabilir. Bunun anlaşılması için de verilerin doğru şekilde açıklanması gerekli” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top