Sorunu çözmeden olmaz

Sorunu çözmeden olmaz
İktisatçı Mahfi Eğilmez, sosyal medya paylaşımında; “Faizi düşürmenin yolu riskleri düşürmekten geçer. Riskleri düşürebilirseniz kur düşer, kur düşünce enflasyon düşer, enflasyon düşünce faiz düşer. Mesele bu kadar...

İktisatçı Mahfi Eğilmez, sosyal medya paylaşımında; “Faizi düşürmenin yolu riskleri düşürmekten geçer. Riskleri düşürebilirseniz kur düşer, kur düşünce enflasyon düşer, enflasyon düşünce faiz düşer. Mesele bu kadar basittir” dedi. Eğilmez, yapılması gerekenin, konuya bilim penceresinden bakarak, neden sonuç ilişkisini doğru kurmak olduğunu belirtti.
Eğilmez, kişisel sayfasında, “Enflasyon, Kur, Faiz ve Risk İlişkisi” başlıklı yazısında ise Türkiye’nin son dört yılı ile ilgili olarak, “Ekonomi politikasındaki hatalara ek olarak dış politikadan iç politikaya, sosyal konulara yaklaşımlara kadar sürekli dünyaya ve yüzyıla ters düşen kararların alındığı, ön plana çıkardığı yıllar bunlar” dedi.
‘Çözüm, sorunu
yok etmekten geçer’
Eğilmez, ayrıca; “Türkiye, son kırk yılda risklerini düşürmeye değil faizi düşürmeye odaklandığı için sorunu çözemedi. Bir sorunu çözmenin yolu o sorunun nedenini bulup onu yok etmekten geçer. Hangisinin neden hangisinin sorun olduğunda tereddüdünüz varsa bunun yanıtını size ancak bilim verebilir” ifadelerini kullandı.
Eğilmez, “Gerçekler teorimize uymuyorsa teorimizi değiştirmemiz gerekir. Teorimizi değiştirecek yerde gerçekleri değiştirmeye çalışırsak yalnızca kendimizi kandırmış oluruz” değerlendirmesini yaptı.