Soruşturduğu kuruma yönetici oldu

Soruşturduğu kuruma yönetici oldu
CHP Ankara milletvekili Murat Emir, Rekabet Kurumun’nda 2. Denetim ve Uygulama Dairesi Başkanı olan Hatice Yavuz’un bu ay Trendyol’da işe başlamasıyla ilgili Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi...

CHP Ankara milletvekili Murat Emir, Rekabet Kurumun’nda 2. Denetim ve Uygulama Dairesi Başkanı olan Hatice Yavuz’un bu ay Trendyol’da işe başlamasıyla ilgili Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Türkiye’de pandemi döneminde yüzde 66 büyüyen e-ticarette, pazarın tüm verilerine hâkim bir yönetici olan Hatice Yavuz’un bu ay Trendyol’da işe başlaması ‘etik’ ve ‘tekelleşme’ tartışmasını başlattı.
Rekabet Kurumu’nda 2. Denetim ve Uygulama Dairesi Başkanı olan yani sektördeki oyuncuları denetimden sorumlu olan Hatice Yavuz, nisan ayı başında Trendyol’un üst düzey yöneticiliğine transfer oldu.
CHP’li Emir, Çinli e-ticaret firması Alibaba’ya ait Trendyol’a yönelik soruşturma yürütüldüğünü ve transferin karar açıklanmadan hemen önce gerçekleştiğini söyledi. Alibaba’nın Çin’de tekel gücünü kötüye kullandığı gerekçesiyle cezalandırıldığını hatırlatan Emir, “Benzer bir süreç Türkiye’de yaşanırken böyle bir transferin Türkiye’de yerli ve milli rakiplerini piyasa dışına itmek için rekabet eden Trendyol ile ilgili kararda adil davranılıp davranılmayacağına dair kuşkulara neden olmuştur.” İfadelerini kullandı.
Emir, Rekabet Kurulu’ndan Trendyol’a transferin “2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler H  akkındaki Kanun’a” da aykırı olduğunu söyledi. Kanunla kamuda görev yapan kişilerin görevlerinden ayrıldıktan sonra üç yıl süre ile görev yaptıkları kuruma karşı belirtilen bazı görevleri ve işleri yapmaları yasaklanmış durumda.
Emir soru önergesinde “Şikayetleri soruşturan dairenin başındaki ismin, soruşturduğu firmada çalışmaya başlaması yasaya aykırı olmasına karşın Ticaret Bakanlığı, bu transfere hangi gerekçeyle göz yummuştur?” sorusunu yöneltti.