Sosyal medya bu fotoğrafı konuşuyor

Sosyal medya bu fotoğrafı konuşuyor
Türkiye, tarihinin en önemli seçim dönemini yaşarken yurt dışında yaşayan kişilerin oy verme görüntüleri tartışılmaya devam ediyor.Tartışmaya en son örnek İstanbul Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim...

Türkiye, tarihinin en önemli seçim dönemini yaşarken yurt dışında yaşayan kişilerin oy verme görüntüleri tartışılmaya devam ediyor.

Tartışmaya en son örnek İstanbul Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan'dan geldi.

Özdan, Twitter hesabından paylaştığı mesajda "Katarlı adam dört eşiyle beraber ülkemin Cumhurbaşkanı seçiminde irade sahibi! Ne günlere kaldık" notunu düştü ve şu fotoğrafı paylaştı:

Özkan, bir sonraki mesajında da "Kızları olduğu söyleniyor. Ülkemin kaderine bunlar mı karar verecek?" diye sordu.

İYİ Partili Özkan'ın paylaştığı fotoğraf seçim süresi boyunca tartışma yaratan ilk görüntü değil.

Katar’ın Doha şehrindeki Türk Büyükelçiliği'nde Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oy kullanan kişilerin videosu sosyal medyada gündem olmuştu:

Seçim süresi boyunca en çok tartışılan görüntülerden birisi de iktidara yakınlığıyla bilinen A Haber'in canlı yayınında gerçekleşmişti.

Söz konusu görüntülerde A Haber muhabiri, oy kullanan kişiyi Türk vatandaşı zannederek mikrofon uzatmış, bahse konu şahıs ise Arapça konuşarak cevap vermişti. Muhabirin olayı anladıktan sonra röportajı yarıda kesmesi ise dikkati çekmişti.

Nüfus ve seçmen sayısı arasındaki fark da tartışılıyor

Bu tartışmalar devam ederken İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, seçmen sayılarına ilişkin sosyal medya hesabından “Seçmen kütükleri belirlenene kadar 18 yaşını dolduran gençler ile 19 yaş üstünde ölenleri tahminen hesaba katarak nüfus artışına yaklaşık 200 bin ilave yaparsak fark 488 bine düşüyor. Yaklaşık 500 bin kişi. Bu farkın muhakkak açıklanması gerekiyor. YSK’nın her seçim döneminde nüfus artışından seçmen sayısına nasıl geçtiğini detaylı ve şeffaf bir biçimde açıklaması gerekiyor.” açıklaması yaptı.

TIKLAYIN - 2023 seçiminde bir tuhaflık var: Seçmen sayısı nüfusa göre neden 6,7 milyon fazla?

Yurt dışından rekor katılım

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının ardından yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemleri 20 Mayıs itibarıyla başlamıştı. Yüksek Seçim Kurulu, 24 Mayıs saat 20.00 itibarıyla yurt dışında oy kullanan seçmen sayısının 1 milyon 856 milyon 968 olduğunu açıkladı.