Sosyal medya yasası Meclis’ten geçti Yeni düzen nasıl olacak?

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 30, 2020 / 06:45

Twitter, Facebook gibi milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medya şirketlerine, bir dizi yükümlülük ve yaptırım öngören yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda, bazı maddelerin yürürlük tarihinin ertelenmesini ve bazı para cezalarının miktarının düşürülmesini de içeren değişikliklerle kabul edildi.

Kamuoyunda tartışma yaratan 9 maddelik sosyal medya düzenlemesi TBMM’nin TSİ 07.00’ye kadar süren görüşmelerinin ardından kabul edildi. Ardından da TBMM 1 Ekim’e kadar tatile girdi.

HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI?

Yasanın sosyal ağ sağlayıcıların temsilcilik bulundurma zorunluluğu ve buna bağlı olan yaptırımların yürürlük tarihi 3 ay ertelenirken, kişilerin içeriğin yayından çıkarılması, engellenmesi başvurusuna ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) ilk sunacakları rapor tarihi Ocak 2021 yerine Haziran 2021’ye ertelendi.

Kabul edilen bir başka önergeyle de taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgilerini içeren “trafik bilgisi” tanımına “port bilgisi” de eklendi.

Bu düzenlemeye gerekçe olarak aynı IP adresinin, aynı zaman aralığında farklı kullanıcılara tahsis edilmesi nedeniyle, kullanıcıyı ayırt edebilmek ve böylece olası mağduriyeti önlemek gösterildi.

DÜZENLEMENİN AMACI NE?

AK Parti, yasal düzenlemeye gerekçe olarak, internet kullanıcılarının kişisel başvurularında veya kamu kurumlarının bildirimlerinde yaşanan zorlukların aşılması için sosyal ağ sağlayıcılarla muhataplık ilişkisi kurulmasını gösteriyor.

Muhalefet partileri ise bu düzenlemeyi, sosyal medyaya yeni bir sansür amacı taşıdığını ve düşünce özgürlüğünün önüne yeni engel olarak görüyor.

NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?

Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan Facebook, Twitter, Instagram gibi yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek.

Bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilecek.

Sosyal ağ sağlayıcı bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK’ya bildirecek.

Temsilcinin gerçek kişi olması halinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunlu olacak. Bu maddenin uygulaması, yani temsilci bulundurma zorunluluğu 1 Ekim’den itibaren başlayacak.

‘Twitter dışında diğerleri tamam Twiter’da da önemli sorun olmaz’

İnternet ortamında yapılan yayınlara ilişkin kanun dün sabah saatlerinde yasalaştı. Uzun süredir, özellikle sosyal medya platformlarının kullanım biçiminden rahatsız olan siyaset, yasa ile yeni sınırlarını belirledi.

Soru ise yasa ile belirlenen kuralların sosyal medya platformları tarafından ne denli kabul göreceği.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya bu konuyla ilgili bir yazı kaleme alarak ülkelerin kurallarına sosyal medya ağlarının ne denli uyduğunu ortaya koydu. Sarıkaya’nın yazısında ilgili bölüm şöyle:

“Yani, yasa ile getirilen yükümlüklere hangi oranda ulaşacakları… Bunun altını çizmedeki amacım, facebook, twitter gibi sosyal medya platformları, Rusya, Hindistan ve Endonezya’nın getirdiği kurallara uymama kararı.

Ağ toplumu ile global köye dönen dünyada, sosyal ağları nereden sıkarsanız hortlayacak bir yer buluyor…

Dolayısıyla kanunu çıkarmaktan çok daha önemli hale, ne derece uygulayabileceğiniz geliyor…”

‘Siber vatanda da mücadele ediyoruz’

Bugün TBMM’de kabul edilerek yasalaşan ve muhalefetin “yeni sansür” olarak nitelendirdiği Sosyal Medya düzenlemesiyle ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, “Amacımız kişisel verilerin güvence altına alınması. Mavi Vatanı koruduğumuz gibi siber vatanda da mücadele ediyoruz” dedi.

AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, TRT Haber’e yaptığı açıklamada sosyal medya düzenlemesinin ayrıntılarını anlattı.

Ünal’ın açıklamalarının satır başları şu şekilde:

“Dijital dünyanın egemenlik haklarını savunan bir muhalefet anlayışı ile karşı karşıyayız. Suriye’de Esed’i desteklemekten, Mısır’da Sisi’yi desteklemekten çıkması gerekiyor bu ülkede muhalefet yapan ve siyaset yaptığını zannedenler. Mavi vatanı da biz bu ülkenin haklarını korumak için mücadele ediyoruz. Siber sahada da bu ülkenin siber haklarını korumak için mücadele ediyoruz. Türkiye siber güvenliğini korumak zorundadır.”

‘Sosyal medyayı kirleten Mahir Ünal ve ekibidir’

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan ‘sosyal medya düzenlemesini eleştirdi. Özkoç, ”Gerçek trol sosyal medyayı gerçekten kirletenler, Mahir Ünal ve ekibidir” dedi.

Özkoç, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen sosyal medya düzenlemesine ilişkin söz alarak, “Tüm bu düzenlemelerin özünde her geçen gün genç seçmenlerin AKP’den uzaklaşması var. İktidar bu durumu göz önüne alarak gençlerin yoğunlukla kullandığı sosyal medyayı kontrol altına almak ve buradan kendisine yöneltilen protesto ve tepkilerin önüne kesmek istiyor” diye konuştu.

Özkoç, “Bu yasakların mimarı Mahir Ünal’ın çalışma ekibinde kimlerin olduğuyla ilgili AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Emre Ceviz Ayvalı’nın ‘Darbeci Kemalist gelenek ile FETÖ’yü birbirine kırdırdık’ sözleriyle tüm kamuoyu bilgilenmiş oldu. Gerçek trol, sosyal medyayı gerçekten kirletenler, Mahir Ünal ve ekibidir. Mahir Ünal, partimizi suçlamak için yalan bir gösteriyi sosyal medya hesabından paylaştı ve partimizi suçladı. Kanıtlayabildi mi bunu? Hayır, kanıtlayamadı çünkü doğru değildi. Kendisi sosyal medya trollüğü yaptı” diye konuştu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top