“Sosyal yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaşmıyor”

“Sosyal yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaşmıyor”
Aile ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, sosyal yardımlara ilişkin Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’ye yaptığı açıklamada; 4.5 milyondan fazla başvuru geldiğini söyledi ve “Ferrari sahibi olan, üzerine kayıtlı yüklü...

Aile ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, sosyal yardımlara ilişkin Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’ye yaptığı açıklamada; 4.5 milyondan fazla başvuru geldiğini söyledi ve “Ferrari sahibi olan, üzerine kayıtlı yüklü miktarda mal varlığı ve hatta üzerinde yüz tane büyükbaş hayvan kayıtlı olan da başvurdu” dedi. Bakan Selçuk, bu başvurulara yanıt verilmesi halinde “Kamu vicdanının zedeleneceğini” söyledi. Gazete Pencere’ye konuşan uzmanlar, bakanın açıklamasını ve yapılan sosyal yardımı değerlendirdi. Sosyolog Ferhat Kentel, “Bakan tarafından verilen bilgilerin doğru olduğu varsayımıyla, bir yandan pasifleşmiş kitlelerin alışkanlıklarına bağlı olarak “kolay kazanç” arayışının, diğer yandan korona gibi riskin, korkuların ve güvensizliğin çok yüksek olduğu bir zamanda can havliyle yardım almaya koşma eğiliminin daha da yaygınlaşması kaçınılmaz gibi görünüyor” dedi.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Çiler Dursun, “Türkiye’de sosyal yardımları merkezi hükümetin kendi uhdesinde tutma ısrarı, gerçek ihtiyaç sahiplerinin yerel yönetimler tarafından saptanması ve onlara ulaşılmasının önünü aldı” ifadelerini kullandı.
Altınbaş Üniversitesi’nden Prof. Dr. Berna Ekal ise “Kamu otoritelerinin, kamu kaynaklarının etkin bir şekilde kullanımını sağlamaları görevlerinin gereğidir. Ancak başvuruların birey bazında değil hane bazında değerlendirilmesi kriteri tekrar gözden geçirilebilir” diye konuştu.