SOYLU BATI’YI ÖRNEK GÖSTERDİ AMA TÜRKİYE UYGULAMADA TEK

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 13, 2020 / 14:01

Pandemi tedbirleri çerçevesinde marketlerin çalışma saatleri kısıtlanırken yasak günlerinde içki satan tekel bayilerine çalışma izni verilmedi.
Tekel bayii esnafın isyanı üzerine İçişleri Bakanlığı, onların marketler gibi yasak günlerde sınırlı da olsa açılmalarına izin vermek yerine içki satışını toptan yasakladı. Türkiye’de şu anda sokağa çıkmanın yasak olduğu saatlerde içki satışı yok.


Bunun gerekçesine ilişkin ilk açıklama İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi. Habertürk’ten Nagehan Alçı’ya konuşan Soylu Avrupa’yı örnek gösterdi, uygulamayı eleştirenlerin ortalığı bulandırmak istediklerini iddia etti. Soylu, “Devlet olarak aldığımız karar dünyayla uyumlu. Her şeyden tartışma çıkarıp ortalığı bulandırmak isteyenler Avrupa’daki örneklere baksınlar. Avrupa’da yapılandan farklı bir uygulama yok. Sosyal mesafe deyip duruyoruz. İçki sosyal mesafeyi azaltan bir etkiye sahip. Tabii ki kısıtlama getirmekte haklıyız” dedi.


Soylu’ya göre Batı’daki bütün ülkeler içki satışlarına sınırlama getiriyor. Peki durum öyle mi; İçişleri Bakanı Soylu’nun söylediği gibi mi?
Avrupa’da alkollü içki yasakları büyük ölçüde “sosyal mesafe” merkezli uygulanıyor ve daha çok lokantalar, barlar gibi toplanma mekanlarını hedef alıyor. Özellikle gece saatlerinde içkili buluşmaların sınırlandırılması çabası öne çıkıyor.


İNGİLTERE: İngiltere’de Galler ve İskoçya’da restoranlarda ve barlarda alkollü içki satışı yasak ancak marketlerde alkollü içki satışıyla ilgili bir yasak söz konusu değil.
İSVEÇ: Herhangi bir alanda yasak yok. Pandemi öncesinde nasılsa aynı şartlar bugün de geçerli. Açık olduğu saatlerle marketlerde ve içki satış noktalarında faaliyet devam ediyor.
FRANSA: Marketler dahil içki satışına ilişkin sınırlama yok.
İTALYA: İtalya’nın başkenti Roma’da 21.00’den itibaren kamuya açık alanda alkollü içki tüketmek yasak. Kapalı mekan işletmelerindeyse saat 02.00’den 07.00’ye kadar alkollü içki servisi yapılmıyor. Marketlerde, açık oldukları süre içinde herhangi bir yasak yok.
FİNLANDİYA: Finlandiya’da bölgeden bölgeye sınırlamalar değişim gösteriyor. Başkentin bulunduğu Uusimaa’da işletmelerde alkollü içki servisi saat 22.00’de kapanırken ağırlıklı olarak alkollü içki servisi yapan işletmeler, kapasitelerinin yarısında çalışabiliyor. Marketlerde satış ile ilgili bir kısıtlama yok.
ALMANYA: Başkent Berlin dahil bazı eyaletlerde saat 23.00- 05.00 arasında marketler dahil içki satışı yasak. Sokağa çıkma yasağı uygulanmadığı için bu saatlerden sonra park ve benzeri yerlerde toplanmalar olmaması için bu yasak bulunuyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top