Soylu: Sandıkların güvenliği sağlandı, HDP oyları 13,5'ten 8,5'e düştü

Soylu: Sandıkların güvenliği sağlandı, HDP oyları 13,5'ten 8,5'e düştü
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sandık başkanlarını ve üyelerini tehdit ettiğini iddia ettiği Oy ve Ötesi Derneği’ne YSK'nın müdahale etmesi gerektiğini belirtti.Soylu "Sandık ve seçim kurulana bir dernek girip müdahale...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sandık başkanlarını ve üyelerini tehdit ettiğini iddia ettiği Oy ve Ötesi Derneği’ne YSK'nın müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

Soylu "Sandık ve seçim kurulana bir dernek girip müdahale edemez. Gayri kanunidir. Siyasi partiler vesayeti dışında kimse olamaz orada. Sen buna bir derneği veya başka bir şeyi koyamazsın. Bunları ömrümde ilk defa görüyorum. Buna YSK müdahale etmelidir" dedi.

Bakan Soylu, Doğu ve Güneydoğu'da HDP'nin oy kaybettiğini belirterek, "Sandıkların güvenliği sağlandı. Burada oylar 13,5'ten 8,5'e düştü. Şimdi bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidara geldiği sistemin ve politikanın tam karşılığıdır. Terörle, terörizmle mücadeleyi dünyada örnek bir şekilde gerçekleştirmiştir. Çocukların dağa gitmesini teşvik eden bütün unsurları ortadan kaldırmaya çalışıyor. 6-8 Ekim olayları Türkiye Cumhuriyeti'ni tahrik etmeye yöneliktir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti soğukkanlı kaldı. Teröristle, vatandaşımızı ayırdı" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ülke TV canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda şu açıklamalarda bulundu:

“Oy ve Ötesi denilen İsveç'in Avrupa'nın desteklediği dernek dahil olmak üzere tüm yetişmiş elemanlarınızı sahaya döktünüz. Buna itirazım var benim. İlçe Seçim Kurulları, İl Seçim Kurulları ve Yüksek Seçim Kurulu buna hala bir cevap üretemediler. Sandık ve seçim kuruluna bir dernek girip müdahale edemez. Gayri kanunidir. Siyasi partiler vesayeti dışında kimse orada olamaz. Sen, buna bir derneği veya başka bir şeyi koyamazsın. Bunları ömrümde ilk defa görüyorum. Buna YSK müdahale etmelidir. Bu PKK'nın bundan yıllar önce Doğu ve Güneydoğu'da oluşturduğu seçim vesayetine benzer. Bunu çok net söylüyorum. Kimse bunu hafife almasın. Bu siyasetin ana konusudur. Ben polis olarak sandığa giremem. Ancak müşahit çağırırsa orada bir olay varsa güvenliği sağlamak için girer. Onun dışında giremez. Oraya bir dernek de giremez. Kim girer? Siyasi partiler girer. Orada siyasi partiler vesayeti vardır. Onun dışında kimse giremez oraya. Sen buna bir derneği veya başka bir şeyi koyamazsın. Göğsünde Oy ve Ötesi diye bir şey yazamaz. "

Bakan Soylu, bu derneklerin sandıklar kapatıldıktan sonra okulun içinde de olamayacaklarını ifade ederek, "Öyle bir demokratik hak yok. Anayasa ve kanun çok açıktır. Bu insanların aklını karıştırmak, kendi iradesiyle beraber oy kullanmasını önlemektir. 2022, 2023'te bu derneğe gönderilen paralar var. Dünyanın hangi demokrasisinde bu olabilir? Sana ne benim seçimimdeki olaylardan. Bunların hepsi iç içe dernekler. Böyle bir kakafoni olur mu? Bir sandığın başında 150-200 kişi olabilir mi?" değerlendirmesine bulundu.