Soylu’nun görevi ihmalinin belgeleri

Soylu’nun görevi ihmalinin belgeleri
İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) karşı yürütülen terör soruşturmasına dair raporun Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilmesinin ardından Ekrem İmamoğlu ile Süleyman Soylu arasındaki...

İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) karşı yürütülen terör soruşturmasına dair raporun Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilmesinin ardından Ekrem İmamoğlu ile Süleyman Soylu arasındaki polemik sürüyor.

Daha evvel hem İmamoğlu hem de Soylu aynı gün birer basın toplantısı düzenleyerek karşılıklı olarak birbirlerini suçlamıştı. İki siyasetçi dün de arka arkaya basın toplantısı düzenledi.

GÖREV SUÇU İŞLEMİŞTİR
İmamoğlu, yaptığı son toplantıda Soylu’nun daha önce İBB’de işe alınan terör örgütleriyle iltisaklı kişilerin sayısını verdiğini ancak yetkisi olmasına rağmen kimseyi işten çıkarmadığı iddiasını yineledi.

OHAL kapsamında çıkarılan 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede, belediyelerdeki sakıncalı personelin işten çıkarma yetkisini 31 Temmuz 2022’ye kadar İçişleri Bakanı’na verdiğini hatırlatan İmamoğlu, şunları söyledi:
"Bakan Soylu, sayı ve örgüt ismi vererek terörist tespiti yapmış ama 8 ay boyunca, terörist diye iddia ettiği kişileri işten çıkartmamıştır. Burada Bakan Soylu terörist diye iddia ettiği kişileri işten çıkarmayarak görev suçu işlemiştir dedik."



HANİ YETKİNİZ YOKTU BAKAN BEY
İmamoğlu, basın toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde güvenlik soruşturması kapsamında İzmir Valiliği tarafından işten çıkarılan 15 personele dair yazışmaları gösterdi.

İBB’deki güvenlik soruşturmasının üzerinden sekiz ay geçtiğini belirten İmamoğlu, "Hani yetkiniz yoktu bakan bey? Olmayan yetkinizi kullanıp nasıl oldu da 15 kişiyi iştirak şirketinden olur vererek işten çıkarttınız? Bakan bey şimdi bir toplantı daha yapmalı ve neden İBB içinde 8 ay boyunca bu yetkisini kullanmayıp görevini ihmal ettiğini açıklamalı” dedi.

İmamoğlu, Bakan Soylu hakkında İBB’de yetkisini kullanmaması ve ihmal ettiği nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

CİDDİYE ALMA ZAMANI ÇOKTAN GEÇTİ
İmamoğlu, “Bu toplantıyı İçişleri Bakanı'nı utandırmak için düzenlemedim, bakan beyi ciddiye alma zamanı çoktan geçmiştir. Bir de sayın bakanın yarattığı kirlilikte gizlenen ve en az onun kadar karanlık olarak bir süreci yöneten bir bakan daha vardır, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ. Sözlerimizin adresi ne İçişleri Bakanı ne de Adalet Bakanı’dır. Onlar buzdağının sadece görünen yüzüdür. Asıl kötülüğün bu buzdağının altında saklandığını hepimiz bilelim" dedi.


‘SORUMLULUK İŞE ALANDADIR’
Bakan Soylu, son toplantısında işten çıkarmalardan daha çok işe alımların neden yapıldığını irdeledi. “Öyle bir açıklama yapılıyor ki, ben İBB'nin önüne sandalye atacağım acaba bugün İmamoğlu kimi işe almış” diyen Soylu için asıl soru ise “Bu kişilerin neden işe alındı?” Soylu, güvenlik araştırmasıyla ilgili olması gereken yöntemi şöyle izah etti:
“Güvenlik araştırması nedir biliyor musunuz? İlgili kurum sorar bu adamla ilgili güvenlik soruşturması var mıdır? Yanıt gelir, kurum alır ya da almaz. Bunlar sorgusuz sualsiz işe alıyorlar.”

Kendisine yöneltilen “işten atma yetkisini kullanmadı” yönündeki eleştirilere ise Soylu, “Benim böyle bir yetkim yok. Soruşturma bitmeden neden işten atayım. Sorumluluk işe alandadır” diyerek yanıt verdi.

SOYLU’NUN DERDİ İMAMOĞLU’NUN TERLEMESİ
İmamoğlu’nun basın toplantısında peçeteyle terini silmesine atıfta bulunarak toplantının o bölümünde, “Selpak var mı arkadaşlar terimi sileceğim” diyen Soylu, daha sonra ise “Selpakla beraber yüzlerini siler dururlar. Yalan adamı terletir” dedi. Toplantıyı ise “Neyse Selpaksız anlattım” diyerek sonlandırdı.