Sözleşmeden Birleşmeye

Dün CHP İstanbul İl Başkanlığı tarafından 3 ve 23 Mart tarihinde İstanbul’da yaptırılan “İstanbul’da Kadınların Gözünden Türkiye’de Kadın Olmak” başlıklı iki araştırmanın sonuçlarının paylaşıldı.
Aksoy Araştırma tarafından yapılan araştırmalarda, kadınların yaşadıkları sorunlar, zorluklar ve talepleriyle ilgili çok önemli sonuçlar var. Dahası İstanbul Sözleşmesi ile ilgili de.
PARTİSİ DEĞİŞSE DE SORUNLARI ORTAK
Araştırmadan bazı bulgular şöyle.
“Sizce Türkiye’de kadınlar aşağıdaki hangi sorunlarla karşılaşmaktadırlar?” sorusuna yüzde 89,5 ile “Şiddet” cevabı ilk sırada. Onu yüzde yüzde 84 ile “Taciz” ve yüzde 72 ile de “Aile Baskısı” takip ediyor. Bunları “Ev işlerinde ve çocuk bakımında daha fazla yük” (yüzde 69,2), “Çevre/Mahalle baskısı” (yüzde 67,7), “Erken yaşta evlilik” (yüzde 59,7) izliyor.
Bunun dışında, katılımcılar yaşamları boyunca en çok; “Çevre/Mahalle baskısı” (yüzde 44,3), “Ev işlerinde ve çocuk bakımında daha fazla yük olması” (yüzde 44,2), “Aile baskısı” (yüzde 40,7), “Taciz” (yüzde 30,5) ve “İş hayatında ayrımcılığa uğrama” (yüzde 28,0) ile karşılaşıyorlar.
Araştırmalarda ilginç bir sonuçta Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı seçmeni olan kadınların az farkla olsa da benzer sorunlarla karşı karşıya olduğu gerçeği.
Örneğin “Geceleri sokakta yürürken kendinizi ne kadar güvende hisseder misiniz?” sorusuna, Millet İttifakı seçmenlerinin yüzde 57,9 “Hiç hissetmem”, yüzde 24’ü “Hissetmem” derken; bu oran Cumhur İttifakı seçmenlerinde sırayla yüzde 49,8 ve yüzde 21,6.
‘Türkiye’de kadınlar erkekler ile eşit haklara sahiptir.’ ifadesine ne derece katılıyorsunuz? sorusuna ise Millet İttifakı seçmenlerinin yüzde 40,8 “Hiç katılmıyorum”, yüzde 32.6’sı “Katılmıyorum” derken; bu oran Cumhur İttifakı seçmenlerinde sırayla yüzde 29,8 ve yüzde 26,7.
Benzer oranlar; “Gıda”, “Sağlık”, “Fatura Öderken”, “Eğitim” harcamalarında, “Kırmızı Et”, “Beyaz Et” tüketiminde” ve “Hijyen ve Temizlik Ürünlerinin Alımında” zorlanmalar da karşımıza çıkıyor.
CUMHURBAŞKANI OLSANIZ…
“Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı siz olsaydınız öncelikli olarak hangi sorunlara yönelik çalışma yapardınız?” sorusana kadınların cevabı yüzde 80,2 ile “Şiddet”, yüzde 53,2 “Taciz” ve yüzde 52,3 ile “İş bulmada zorluk” sorunlarını çözerdim şeklinde.
Bu soruya Millet ve Cumhur İttifakları seçmenlerinin verdiği cevaplar ise şöyle. Millet İttifakı seçmeni kadınlar; yüzde 82,4 ile “Şiddet”, yüzde 59,2 ile “İş bulmada zorluk” ve yüzde 54,1 “Taciz” sorununu çözerdim derken; Cumhur İttifakı seçmeni kadınlar ise yüzde 77,3’ü “Şiddet”, yüzde 49,4’ü “Taciz” ve yüzde 48,2 “İş bulmada zorluk” sorunlarının çözülmesini istiyor.
Sadece yaşadıkları zorluklar açısında değil, “Seçme şansınız olsa Türkiye dışında aşağıdakilerden hangi ülkede yaşamayı tercih edersiniz?” sorusuna verilen cevaplar bile birbirine çok benziyor.
Örneğim Cumhur İttifakı’na oy veren seçmenlerin yüzde 34,5’i “Almanya”, yüzde 20,4’ü “Norveç” ve yüzde 14,5’i “İsviçre” derken; Millet İttifakı seçmeni kadınlar; yüzde 35,6 ile “İsviçre”, yüzde 29,6 “Almanya” ve yüzde 23,6 “Norveç”i tercih ediyorlar.
Görüldüğü gibi düşünceleri ve oy tercihleri farklı olsa da kadınların gündelik hayatta karşılaştıkları sorunlar, talepler ve duyarlılıklar benzer.
Araştırmalar bunlar dışında pek çok önemli veriyi bize sunmaktadır.
DAYANIŞMA ŞART
Kadınların sorunları, talepleri ve duyarlılıkları bu kadar ortak olduğundan dolayı kaçınılmaz olarak mücadelenin de ortaklaşması zorunlu görünüyor.
Bu yüzden olsa gerek araştırmaları sunan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, bütün kadınları amasız, fakatsız birlikte mücadeleye, İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı’nda buluşmaya çağırdı.
Bunu da; “İstanbul Sözleşmesi, İstanbul birleşmesi olacak” şeklinde formüle etti.
Araştırmada, Millet ve Cumhur İttifakı seçmenleri İstanbul Sözleşmesi’nin kadını koruma amaçlı olduğunu düşünüyor.
Yani Cumhur İttifakı seçmeni kadınlar İstanbul Sözleşmesini bir “kağıt parçası” olarak görmüyorlar.
Kadın hakları mücadelesi görünürde siyaset üstü olsa da, mücadelenin kendisinin siyasi olduğu da bir gerçek. O yüzden ‘İstanbul Sözleşmesi Dayanışma Ağı’nın partili partisiz tüm kadınlar tarafından sahiplenilmesi büyük önem taşıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Aksoy Arşivi