S&p krediler için uyardı

S&p krediler için uyardı
Kamu ve özel bankalar tarafından ucuza verilen kredilerin sonrasında nasıl ödeneceği merak konusuyken, kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings’ten buna ilişkin uyarı geldi. Kuruluş, Türkiye bankacılık sektöründeki...

Kamu ve özel bankalar tarafından ucuza verilen kredilerin sonrasında nasıl ödeneceği merak konusuyken, kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings’ten buna ilişkin uyarı geldi. Kuruluş, Türkiye bankacılık sektöründeki sorunlu kredilerin önümüzdeki seneye kadar yüzde 20 seviyesini aşacağı öngörüsünü paylaştı. Türk lirasındaki değer kaybının ve salgın nedeniyle yaşanan ekonomik daralmanın bundaki etken olduğu belirtildi.
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik daralma ve Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle Türkiye bankacılık sektöründeki sorunlu kredilerin önümüzdeki seneye kadar yüzde 20 seviyesini aşacağını tahmin etti.
S&P Türk bankalarının diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla yüksek şirket borçları gibi baskı yaratan unsurlar ile karşı karşıya olduğunu belirtirken, kuruluştan yapılan açıklamada, “Kredi Garanti Fonu (KGF) ve son dönemde kamu bankaları üzerinden hızla kredi verilmesine ek olarak dövizle borçlanma oranının çok yüksek olması gibi… spesifik nedenler riskleri artırıyor” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada döviz kredilerin toplam kredilere oranının yüzde 37 seviyesine yakın olduğu kaydedilerek, “2021’e kadar NPL’lerin %11-12 seviyesine yükselmesini, Eylül 2019’da %10 düzeyinde olan sorunlu kredilerin (NPL ve yeniden yapılandırılan krediler) %20 seviyesini aşmasını bekliyoruz” denildi.
Ayrıca Türkiye’de kuvvetler ayrılığı ilkesinin zayıf olması nedeniyle TCMB ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun aldığı kararların kalitesi ve bağımsızlığına yönelik soru işaretleri oluştuğunu vurgulayan S&P, Türkiye’nin bankacılık sektörünün Azerbaycan, Mısır, Kazakistan, Yunanistan, Bangladeş ve Arjantin ile aynı grupta değerlendirdiğini ifade etti.