Space X ilk insanlı uzay aracını fırlattı

Space X ilk insanlı uzay aracını fırlattı
Elon Musk’a ait SpaceX şirketinin, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (Nasa) astronotları Doug Hurley ve Bob Behnken’i Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) götüren Crew Dragon adlı uzay aracı fırlatıldı. Böylece, özel...

Elon Musk’a ait SpaceX şirketinin, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (Nasa) astronotları Doug Hurley ve Bob Behnken’i Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) götüren Crew Dragon adlı uzay aracı fırlatıldı. Böylece, özel sektör ilk kez uzaya insanlı bir araç göndermiş oldu. ABD Başkanı Donald Trump “Bu daha başlangıç. Bu, gerçekten çok özel bir olay” dedi. Astronotların ISS’e Pazar günü TSİ 17.30’da ulaşması bekleniyor. Astronotlar Doug Hurley ve Bob Behnken daha önce iki defa uzaya gitti. Fırlatmadan kısa bir süre önce SpaceX ekibi astronotlara teşekkür ederek, “Bu güzel gezegenin manzarasının tadını çıkarın” dedi. Bu uzay görevi, Nasa’nın uzay araçlarını emekli ettiği 2011’den bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot göndermiyordu. Bu açıdan sefer bir ilk niteliği taşıyor. NASA, astronotlarını ISS’e göndermek için Rusya’ya ait araçları kullanıyordu. ABD, koltuk başına Rusya’ya 85 milyon dolar ödüyordu.
NASA İLK KEZ ÖZEL ŞİRKETLE ÇALIŞTI
Bu misyonu ‘ilkler tarihine’ geçiren bir diğer neden de, Nasa’nın astronotlarını uzaya göndermek için ilk defa özel bir şirketle çalışıyor olması.
SpaceX, Starship adını verdiği uzay aracının yeni tasarımı için testler yapıyordu. Son model patlamayla tamamen yok olmuştu.