Stoltenberg, krizi Madrid zirvesine kadar çözmek istiyor

Stoltenberg, krizi Madrid zirvesine kadar çözmek istiyor
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin kaygılarının giderilmesi gerektiğini belirterek üç ülkenin üst düzey yetkilileri ile gelecek günlerde Brüksel’de görüşeceğini...

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin kaygılarının giderilmesi gerektiğini belirterek üç ülkenin üst düzey yetkilileri ile gelecek günlerde Brüksel’de görüşeceğini açıkladı.

ABD'nin başkenti Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen Stoltenberg, görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’ya yönelik kaygılarına değinen Stoltenberg, "Tüm müttefiklerimizin güvenlik kaygılarını gidermemiz gerekir ve burada birlik içinde bir yol bulacağımıza eminim. Üç ülkenin üst düzey yetkililerini önümüzdeki günlerde Brüksel'de bir araya getireceğim. Niyetim bunu NATO Zirvesi'nden önce çözmektir" mesajını verdi.

Stoltenberg, "Türkiye kadar terör saldırılarına maruz kalan başka bir NATO ülkesi olmadığını biliyoruz. Türkiye önemli bir ortak, sadece stratejik konumu ve Rusya ile komşu olması ile değil aynı zamanda DEAŞ ile mücadelemizde önemliydi, bir Karadeniz ülkesi olarak Rusya’ya coğrafi olarak yakın olması bakımından da önemli müttefiki” ifadesini kullandı.

FİNLANDİYA VE İSVEÇ’TEN YANIT
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Ankara ile diyaloğun devam edeceğini belirterek, “Türkiye ile yakın gelecekte yapıcı toplantılar yapmayı istiyoruz. Türkiye’nin taleplerine olan cevabımızı onlara doğrudan ileteceğiz, yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıracağız” açıklamasını yaptı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da Madrid’de yapılacak zirvede NATO’nun olumlu açıklamalar yapacağını düşündüğünü söyledi. Başbakan Sanna Marin’in ABD ziyaretinin Türkiye ile yürütülen görüşmeler hakkında Finlandiya’nın görüşünü paylaşmak için fırsat olacağını söyleyen Haavisto, (NATO üyelik) başvurusu yapılmadan önceki görüşmelerde Türkiye’nin endişelerini dile getirmemesine şaşırdığını söyledi.