Stonehenge’in 10 bin yıllık gizemli çukurları

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 18, 2022 / 12:59

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan İngiltere’deki Stonehenge yakınlarında, geyik ve yaban domuzu avlamak için kullanıldığına inanılan binlerce tarih öncesi av çukuru ortaya çıkarıldı. Arkeologlar, çukurların 10 bin yıl önce, bu alan inşa edilmeden yaklaşık 5 bin yıl önce, avcı-toplayıcılar tarafından kazıldığı belirtiliyor.

NTV’nin haberine göre, 4 metre genişliğinde ve 2 metre derinliğindeki çukurlardan biri, türünün kuzeybatı Avrupa’daki en büyüğü olarak kayıtlara geçti.  Söz konusu keşif, İngiltere’nin son Buz Devri’nden sonra yeniden yerleşim gördüğünde, eski insanların Mezolitik dönemin başlarında bölgeyi dolaştığını gösterdi.


Birmingham Üniversitesi ve Ghent Üniversitesi araştırmacıları, çukurları MÖ 8200 ile MÖ 7800 arasına tarihledi. Yeraltındaki malzemeleri bulmak için kullanılabilecek bilgileri sağlamak için toprağın elektriksel iletkenliğini kullanan elektromanyetik indüksiyon araştırması olarak bilinen bir teknik, uzmanların keşfi yapmasına yardımcı oldu.

Birmingham Üniversitesi tekniğin  Stonehenge bölgesinde ilk kez kullanıldığını açıkladı. Journal of Archaeological Science adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, çukurların her birinin Stonehenge bölgesindeki tarih öncesine dair bilinenlere ışık tuttuğunu aktardı.


Birmingham Üniversitesi’nde tarihöncesi alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Paul Garwood, “Gördüklerimiz zaman içinde bir anın anlık görüntüsü değil. Verilerimizde gördüğümüz izler, kazdığımız en eski ve en yakın tarih öncesi çukurlar arasındaki yedi bin yıllık zaman diliminin gösterdiği gibi, bin yıllık bir zamana yayılıyor. Bunlar Erken Holosen avcı-toplayıcılarından, Tunç Çağı’nda çiftliklerin ve tarla sistemlerinin daha sonraki sakinlerine kadar, tespit ettiğimiz arkeoloji, arazinin karmaşık ve sürekli değişen işgalinin bir sonucudur” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top