Şu ülkede ne çektin be asgari ücretli!

Şu ülkede ne çektin be asgari ücretli!
Türkiye İşveren Sendikaları Başkanı (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ATO Congresium'da düzenlenen TİSK'in 28. Olağan Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı.Yılbaşında...

Türkiye İşveren Sendikaları Başkanı (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ATO Congresium'da düzenlenen TİSK'in 28. Olağan Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı.



Yılbaşında asgari ücrette tarihi bir mutabakata imza attıklarını ve asgari ücretten artık vergi alınmadığı anımsatan TİSK Başkanı Akkol, asgari ücretten vergi almayan Avrupa'daki sadece 2 ülkeden birinin Türkiye olduğuna işaret etti. Akkol, "Elimizi taşın altına koymaya hazırız. Asgari ücret taban ücrettir. Makul olması gerekir. İmkanı ve gücü olan işverenlerimizi, bunun üzerinde ücret vermeye de teşvik ediyoruz" dedi. Ancak sendikalar ve muhalefet, “Asgari ücret yaygın ücret haline geldi” görüşünde.


İhracatçılar: 500-600 dolarlık asgari ücretle rekabetçiliğimizi daha da kaybederiz
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, asgari ücretle ilgili olarak “(Asgari ücret) 2023 yılında eğer üretici ve ihracatçı 500-600 dolar (9.315-11.178 lira) gibi rakamlarla karşılaşırsa rekabetçiliğimizi çok daha fazla kaybederiz. 2023 yılında ortaya koyduğumuz 275 milyar dolar ihracat hedefimizi yakalama şansımız kalmaz” dedi.

Gültepe, asgari ücret belirleme çalışmaları öncesinde, “Her iki tarafın da memnun olacağı bir sonucun çıkmasını umuyoruz. Enflasyonun yüksek olduğu yerlerde beklenti de yüksek oluyor. Kurun da enflasyon kadar artması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.


Bakan Bilgin’e göre % 37 ile asgari ücretli oranı çok da yaygın değil
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Türkiye'de özel sektörde çalışanların yüzde 37'sinin asgari ücret aldığını söyledi. Asgari ücretin temel ücret haline geldiği söylemlerini kabul etmeyen Bilgin, "Bilgisizliğe dayanan bir eleştiri. Ortalamayı yukarı taşıyan asgari ücret politikası izlediğimizi belirtmeliyim" diye konuştu.

TÜİK verilerine göre, 2022 yılı Haziran ayı itibarıyla 14 milyon 604 bin 708 kişi özel sektörde çalışıyor. Bu veriyle Bilgin’e göre Türkiye'de asgari ücretle çalışan sayısı
ortalama 5 milyon 400 bin kişi.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “AB ülkelerinde asgari ücretlerinin oranı yüzde 4 seviyesindeyken Türkiye’de yüzde 50’yi aştı” açıklaması yamıştı.