Şu ülkeyi batırmadan seçim gelir inşallah

Şu ülkeyi batırmadan seçim gelir inşallah
Seçimlere 10 ay kala muhalefet saha çalışmalarını artırdı. Her hafta en az birkaç kente giden liderler esnaf ziyaretleri düzenliyor, mitingler yapıyor. İlk mitingini geçen mayısta Gaziantep’te düzenleyen Demokrasi ve Atılım...

Seçimlere 10 ay kala muhalefet saha çalışmalarını artırdı. Her hafta en az birkaç kente giden liderler esnaf ziyaretleri düzenliyor, mitingler yapıyor. İlk mitingini geçen mayısta Gaziantep’te düzenleyen Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gebze’nin ardından üçüncü mitingi önceki gün Yozgat’taydı. Mitingin ardından programı takip eden gazetecilerle bir araya gelen Babacan, burada da Altılı Masa toplantısı, ortak aday tartışmaları, Suriye’ye operasyon olasılığı ve ekonomiyle ilgili soruları yanıtladı. GazeteDuvar.com.tr Ankara Temsilcisi Nergis Demirkaya görüşmeyi şöyle aktardı:

21 Ağustos’ta son turunu yapacak Altılı Masa toplantılarının devam etmesi gerektiğini söyleyen Babacan, cumhurbaşkanı adayı konusunu ise henüz hiç konuşmadıklarını anlattı. Aday belirleme süreci için önce geçiş sürecinin yol haritası ve cumhurbaşkanı adayının ortak söylemine katkı sunacak temel konularda tematik çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Babacan bu çalışmayı “ön koalisyon protokolü” olarak nitelendirdi.

Aday belirleme sürecinin geciktiğine dair eleştirilere, “Amerika’da bile başkan adayları seçime üç ay kala belirleniyor” yanıtı veren Babacan, bu konuyu kendisinin yer aldığı parti içi toplantılarda dahi konuşmadıklarını belirtti, “Bu işin geyiği olmaz. Hani oturunca ciddi ciddi konuşmak lazım. Bana göre henüz o safhada değiliz. Kanaat ifade etmiyoruz. Hiçbir ismi dışlamıyoruz. Ama zamanı geldiğinde konuşulur, tartışılır” dedi. Babacan ekonomiyle ilgili ise büyük çöküş yaşayan Sri Lanka’yı örnek gösterip uyardı. Babacan’ın gazetecilerin sorularına yanıtları özetle şöyle oldu:

• Seçim güvenliğiyle ilgili mesela bir komisyon kurduk. Bu komisyon kesinleşmiş resmi sonuçlar açıklanana kadar çalışacak. Memleketin sürekli yeni meseleleri ortaya çıkıyor. İstişare edilmesi gereken sürekli yeni konular var. Yani bunları ara ara oturup değerlendirmek faydalı oluyor. Dolayısıyla bizim kanaatimiz bu toplantıların bir şekilde devam etmesi. Ama ayda bir mi olsun, başka türlü mü olsun, bunların oturup kararını veririz. Ama bu irtibatı biz faydalı görüyoruz.

• Hedefler ve ilkeler açısından ortak, birkaç sayfalık özet dokümanın olması ve onların toplamı da bir bakıma hem ortak seçim beyannamesi hem de cumhurbaşkanı adayı açısından bir bakıma bir ön koalisyon protokolü. Avrupa demokrasilerinde ön koalisyonlar oluyor. Bunun şu an yürüyen model için uygun olacağını düşünüyoruz. Yoksa ortak aday belirlendiği anda işler karışabilir diye ciddi ciddi endişeliyim yani.

• Türkiye’nin ekonomisi, ekonomi politikasıyla düzelmez. Ekonomi politikamız hazır. Ama bunu yargı reformuyla beraber yaptığınızda bir anlam kazanır. Eşzamanlı olarak eğitimde de adımlar attığınızda bir anlam kazanır, başarı yakalanır. Ekonominin temelinde hukuk var, adalet var, demokrasi var, insan hakları var, özgürlükler var.

• İki tane acil adım atılmasını önerdik. Merkez Bankası ve TÜİK’in üst yönetimini değiştirip ehil ve dürüst insanları koyun. Ondan sonra da elinizi, ayağınızı çekin. Tam bağımsız çalışsın bu iki kurum. Bununla ülke kalkınmaz, birden kriz geri döndürülmez ama en azından tepetaklak giden bir kötü gidiş bir noktada durdurulmuş, frenlenmiş oluruz. Ki seçimde en azından daha makul bir tablo devralmış oluruz.

• Aksi halde -Allah korusun- o temerrüt çukurunun içine ülke bir düşerse oradan çıkış çok zor, çok sancılı oluyor. İşte Sri Lanka yaşadı. Devlet başkanı ülkeden apar topar bir gece kaçmak zorunda kaldı. O temerrüt çok karıştırıyor ortalığı. Allah korusun inşallah o noktaya gelmez. Hükümetin çok dikkatli olması gerekiyor. Merkez Bankası’nın rezervlerini, yedek akçeleri tükendi. Bankaların bilançolarını tükettiler. Ülkenin dayanacağı bir güç kalmadı. Onun için artık çok daha hassas bir ortamdayız. İnşallah şu ülkeyi batırmadan seçim gelir, devralırız da hızlı bir toparlama başlar diye ümit ediyoruz.