Suç mahalline dönüşen çocuk kampı

Suç mahalline dönüşen çocuk kampı
Rus güçlerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’den püskürtüldüğü mart ayı sonundan bu yana Buça bölgesinde binden fazla sivilin cesedi bulundu. Bunların birçoğu aceleyle kazılan sığ mezarlara gömülmüştü.BBC Doğu Avrupa...

Rus güçlerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’den püskürtüldüğü mart ayı sonundan bu yana Buça bölgesinde binden fazla sivilin cesedi bulundu. Bunların birçoğu aceleyle kazılan sığ mezarlara gömülmüştü.

BBC Doğu Avrupa Muhabiri Sarah Rainsford, 650 kişinin vurulduğu bir yaz kampının izini sürdü. Kıdemli bir polis memurunun “infazlar” adını verdiği olayların meydana geldiği alan bugün bir suç mahalli olarak inceleniyor. Rainsford’un izlenimleri özetle şöyle:

“Buça’nın savaştan önce popüler bir sığınak haline gelmesini sağlayan ormanın kenarındaki soğuk ve nemli bir bodrumda, beş Ukraynalı adam dizlerinin üzerine çökmeye zorlanmış ve başlarından vurulmuştu. Karanlıkta infazın yapıldığı bu noktayı ilk bakışta bulmak zor olabilir.

Girişin sağında kanla kaplanmış ve artık rengi koyu kırmızıya dönüşmüş taşlar var. Bunlar arasında, bir tarafında kurşun deliği olan ve kenarı kana bulanmış mavi yün bir şapka duruyor. Duvarda en az bir düzine kurşun deliği saydım.

Birkaç adım ötede, bir Rus askerine ait erzak paketinin kalıntıları var. Duvara grafitiyle yazılmış bir isimden burasının daha önce bir çocuk kampı olduğunu hatırlıyorsunuz. Rus birlikleri Mart ayı başında başkent Kiev’in hemen dışındaki Buça’ya girdiğinde, Radiant kampı bir infaz alanı haline geldi.

Yaz kampı cinayetlerinin hikayesi tüyler ürpertici. Rus işgali altında bir ay boyunca Buça bölgesinde binden fazla sivil öldürüldü ancak bunların çoğu şarapnel veya bombardıman saldırılarıyla değil; üst düzey bir polis yetkilisine göre, 650’den fazla kişi Rus askerleri tarafından kurşuna dizilerek öldürüldü.”