Suda doğumun ilk örneği

Suda doğumun ilk örneği
Kars’taki Ani Örenyeri’nde yapılan kazıda, Türk ilim adamı ve şairlerinden Anili Kadı Burhaneddin-i Anevi’nin bir eserinde doğumundan bahsettiği büyük hamamda, taş küvet bulundu.UNESCO tarafından 2016’da Dünya Miras Listesi’ne...

Kars’taki Ani Örenyeri’nde yapılan kazıda, Türk ilim adamı ve şairlerinden Anili Kadı Burhaneddin-i Anevi’nin bir eserinde doğumundan bahsettiği büyük hamamda, taş küvet bulundu.

UNESCO tarafından 2016’da Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen Ani’de, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ani Örenyeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan öncülüğünde yürütülen kazı çalışmalarına 20 üniversiteden bilim insanları ile sanat tarihçiler ve öğrenciler katılıyor.

Bu yıl devam eden kazılarda, Türk ilim adamı ve şairlerinden Anili Kadı Burhaneddin-i Anevi’nin doğumundan bahsettiği Selçuklu dönemine ait büyük hamamda taş küvete rastlanıldı.


Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, özetle şu bilgileri verdi:
“Literatürde, dünyadaki ilk suda doğumun 1803 yılında Fransa’da gerçekleştiği bilinir. Halbuki hem Anili Kadı Burhaneddin’in doğumuna ilişkin bilgiler hem de kazılarımızda ortaya çıkardığımız taş küvet, dünyadaki ilk suda doğum örneklerinden birinin 12. yüzyılda Anadolu’da uygulandığını ortaya koymaktadır. Aynı zamanda bu uygulama Türk kültür ve medeniyeti ile Türk tıbbının 12. yüzyılda eriştiği seviyeyi göstermesi açısından oldukça önemlidir.”

Söz konusu taş küvetin, hamamın güneydoğu köşesindeki kubbeyle örtülü ılıklık mekanının kuzeybatı köşesinde olduğunu anlatan Arslan, “1,93 metre uzunluğunda, 1,40 metre genişliğinde ve 50 cm derinliğinde dikdörtgen planlıdır. Küvete, batısındaki soğukluk mekanından künklerle su akışı sağlanmıştır. Küvetin su gideri ise doğusundadır ve küvetin içi tamamen sıvalıdır» ifadelerini kullandı.