’’SÜPER BULAŞTIRICILAR’IN TESPİTİ VAKALARIN ARTIŞINI ENGELLEYEBİLİR ‘’

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 6, 2020 / 06:28

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, pandemide vaka artışlarının önüne geçebilmek için ‘süper bulaştırıcıların’ tespit edilmesi gerektiğini belirtti.

Ceyhan, Covid-19 vakalarındaki azalışın bir noktada durduğunu, bunda süper bulaştırıcıların büyük rol oynadığını söyledi. Vakaları düşürmek için bazı önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Ceyhan “Anlaşılan o ki ekstra bir şeyler yapmak lazım. Sokak yasakları ya da iş yerlerinin kapatılması gibi önlemlerle olmaz.’’ dedi.

‘Yüzde 50 yakalarsanız, yüzde 50 etki eder’

Ceyhan, şu ifadeleri kullandı: “Siz vakaları azaltıyorsunuz, bir noktada duruyor. Orada işte süper bulaştırıcılar büyük rol oynuyor. Tabii süper bulaştırıcının kim olduğunu bilemiyoruz ama bunların olabileceği ve riski artırabileceği meslekler var. Sağlık personeli, gişe ve danışman memurları, kasiyerler, kuaför, berberler, uçaklardaki kabin memurları, şoförler gibi.’’

‘Belirli sayının altına inemiyoruz’

Ceyhan, semptom göstermeyen vakaların bulaşma oranlarını ne yönde etkileyeceğine yönelik tahminde bulunulamadığını belirterek salgının sıcaklarla birlikte biteceği öngörülerinin yanlış olduğunun bir kez daha altını çizdi ve ’’Pandeminin mevsimi olmaz’’ dedi.

‘Toplanmalara sayı kısıtlaması’

Prof. Ceyhan nişan, asker uğurlaması gibi toplanma alanlarındaki vaka artışlarına dikkat çekerek, ’’Örneğin akraba, arkadaş toplantılarına 10 kişi sınırlaması olabilir.’’ önerisi de getirdi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top