Suriye ile normalleşme süreci olgunlaşıyor

Suriye ile normalleşme süreci olgunlaşıyor
MİT Başkanı Hakan Fidan ve Suriyeli mevkidaşı Ali Memlük’ün son dönemde Şam’da yaptığı görüşmeler Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik süreci yeniden gündeme getirdi. Türkiye’nin diplomatik...

MİT Başkanı Hakan Fidan ve Suriyeli mevkidaşı Ali Memlük’ün son dönemde Şam’da yaptığı görüşmeler Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik süreci yeniden gündeme getirdi. Türkiye’nin diplomatik ilişkiler kesilmeden önceki son Şam Büyükelçisi Ömer Önhon, süreçteki gelişmeleri BBC Türkçe’ye değerlendirdi. Önhon, “Süreç belli bir olgunluğa erişmiş olmalı ki istihbarat başkanları düzeyinde, üstelik de Şam’da görüşüldüğü açıklandı. Bir de bizim istihbarat başkanımızın Türkiye’deki konumunu göz önünde bulundurduğunuz zaman bunun önemini gayet iyi anlamak mümkün” dedi.

Önhon, “Ortada ciddi bir süreç var ama kolay bir süreç mi? Öyle olmasına imkan yok çünkü ortada o kadar ciddi sorunlar var ki. Bunlar kolay kolay çözülebilecek meseleler değil. Dolayısıyla gayet engebeli bir yolda ilerliyor ama süreç devam ediyor” ifadesini kullandı.


NORMALLEŞMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER NELER?
Önhon, normalleşmenin önündeki engellerden en önemlilerini şöyle özetliyor: “Birincisi, Türkiye’nin muhalefete verdiği destek. Muhalif örgütlerin siyasi olarak faaliyet gösterdikleri yer, Türkiye. Bunlar ne olacak?

İkincisi, güvenliğimiz nedeniyle Suriye toprakları içerisinde askerlerimiz bulunuyor. Yabancı bir ülkenin topraklarında konuşlu bu askerlerimiz ne olacak? Suriye’nin bu konuda tabii ciddi itirazları var.

Üçüncüsü YPG meselesi var. Bunlar önümüzdeki dönemde ne olacak?

Türkiye’deki sığınmacıların geri dönmesi gündemin başlıca maddelerinden biri. İç siyasetteki temel gündem maddelerinden biri. Ama geri dönüşler o kadar kolay bir iş değil. Bu insanlar on bir yıldır memleketlerinden uzakta. Bunlar ne olacak?”

Önhon, önümüzdeki dönemde normalleşme yolunda sürecin derinleşmesi için iki tarafın da karşılıklı olarak atması gereken adımlar olduğunu söylüyor.