Suriyeli muhalifler Çavuoğlu’na kızdı, Türk bayrağı yaktı

Suriyeli muhalifler Çavuoğlu’na kızdı, Türk bayrağı yaktı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli mevkidaşı ile ayaküstü görüşmesinde, “Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım” dediğini açıkladı; Türkiye’nin desteklediği Suriyeli muhalif...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli mevkidaşı ile ayaküstü görüşmesinde, “Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım” dediğini açıkladı; Türkiye’nin desteklediği Suriyeli muhalif gruplar öfkelerini Türk bayrağı yakarak gösterdi.

Çavuşoğlu’nun açıklamasını üzerine Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolündeki birçok kentte Türkiye karşıtı protestolar düzenlendi. Göstericiler "Ne uzlaşı ne teslimiyet, rejimi devireceğiz” sloganları attılar.

TEPKİ ÇEKEN PAYLAŞIMLAR

Cerablus ve Azez kentlerinde Türkiye aleyhine slogan atan grupların videoları sosyal medya platformlarında paylaşıldı. Protestocular, ÖSO bayraklarının yanındaki Türk bayraklarını ateşe verdi, TSK’ya ait araçlar taşlandı. Türk bayrağının yakıldığı görüntüler ise sosyal medyada tepki çekti.

TÜRK MAKAMLARIYLA TEMAS

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMD) adına yapılan açıklamada, ''Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın yaptığı açıklamalarla ilgili olarak bütün Tür makamlarıyla iletişim halindeyiz. Kendileri, Suriye halkının meşru taleplerinin ve 2254 sayılı uluslararası kararın uygulanmasına olan desteklerini yinelemişlerdir” denildi.

2254 sayılı Birleşmiş Milletler kararı, Suriye'deki sivil hedeflere yönelik saldırıların acilen son bulması ve Ocak 2016'da siyasi dönüşüme ilişkin bir ateşkes ve resmî görüşmelerin başlatılması çağrısı yapıyordu.