Suriye’nin müzakere şartı: Topraklarımızdan çekilin

Suriye’nin müzakere şartı: Topraklarımızdan çekilin
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yakınlığı ile bilinen Suriye Halk Meclisi eski milletvekili Şerif eş-Şehade, Şam ile Ankara arasında diplomatik görüşmelerin başlamasından önce zemin hazırlanması gerektiğini söyledi....

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yakınlığı ile bilinen Suriye Halk Meclisi eski milletvekili Şerif eş-Şehade, Şam ile Ankara arasında diplomatik görüşmelerin başlamasından önce zemin hazırlanması gerektiğini söyledi. Şehade, diyalog için ilk şartın, Türkiye’nin Suriye’den çıkması olduğunu vurguladı.

Rûdaw TV’den Dilbixwin Dara’ya konuşan eş-Şehade, iki taraf arasında, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasındaki Belgrad’da Bağlantısızlar Toplantısı’nda yapılan görüşmenin dışında herhangi bir görüşme olmadığını bildirdi.

Ankara ile Şam arasında diplomatik görüşmeler ne zaman başlayacağı sorusun eş-Şehade, “Ölümcül hatalara düşmemek açısından araştırmaya ve bazı açılımlara ihtiyaç var. Ardından siyasi sürece geçiş yapabilmek ve iki arasındaki sorunların çözümüne yol açabilmek için bir kaç ay gibi bir süreye ihtiyaç olacak” yanıtını verdi.

Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG), ABD ile işbirliği yaparak Suriye topraklarının bir parçasını ele geçirdiğini, amaçlarının küçük bir devlet kurmak olduğunu kaydeden eş-Şehade, şunları söyledi:

ABD İLE OLURLARSA ONLARA KARŞI SAVAŞIRIZ
“DSG kendisini Suriye’ye ait görürse Suriye devleti de onları her açıdan korur, savunur. Ama otonom bir yönetim kurarak Suriye’yi parçalamak isterse o zaman farklı olur. Kendisini Suriyeli gören herkesi korumaya hazırız. İster Kürt olsun, ister Hıristiyan. Ama bu çerçeveden çıkar ve ABD ile ortaklık kurar, kendine bağımsız bir devlet kurmak isterse, Türkiye’den bağımsız biz de, Suriye halkı da onlara karşı savaşırız. Ama Suriye’nin yanında olurlarsa Arap, Kürt, yekvücut oluruz.”

Türkiye’nin Suriye topraklarının büyük bölümünü kontrolü altında tutmasına yönelik Suriye’nin tavrının ne olduğu sorusuna eş-Şehade, şunları söyledi:

TÜRKİYE İŞGALCİ
“Bu Türk işgalidir. Türkiye bir an evvel Suriye topraklarının tamamından çıkmalıdır. Türkiye gökyüzünden inmiş bir ilah değil, işgalcidir. Çıkmaz ise Suriye halkı onlara karşı savaşacaktır. Fakat çıkarsa o zaman diyalog olur. Bu nedenle diyalog için yol açılmalıdır. Bunun ilk adımı da Türk kuvvetlerinin İdlib’den, Suriye’nin diğer bölgelerinin tamamından çekilmesidir.”