Süryani işyerlerine ‘varlık vergisini andıran’ fahiş zam

Süryani işyerlerine ‘varlık vergisini andıran’ fahiş zam
Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Mardin ve çevresindeki iş yeri kiralarını artırdı. Zam, ayrımcı bir uygulamayla, Süryani esnaf için çok daha yüksek tutuldu.Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı...

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Mardin ve çevresindeki iş yeri kiralarını artırdı. Zam, ayrımcı bir uygulamayla, Süryani esnaf için çok daha yüksek tutuldu.

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı zamla ortalama işyeri kirası, 1500 liradan 5 bin liraya yükseldi. Gazete Sabro’nun haberine göre, Süryani esnafa bu zam yüzde 300 oranında yansıtıldı. Mardin Milletvekili Tuma Çelik, konuya ilişkin Kültür ve Turizim Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

ESNAFA ‘DÜKKANI BOŞALTABİLİRSİNİZ’ YANITI
Çelik’in önergesinde, “Tarafımıza ulaşan bilgilere göre, eski Mardin’de iş yeri bulunan Süryani esnafının zam oranları ise diğer iş yerlerinden farklı olarak yüzde 300 oranında arttırıldı. Kira oranlarına tepki gösteren esnafa ise yetkililer ‘dükkanı boşaltabilirsiniz’ cevabı verdi. Artan ekonomik kriz ve bölgede giderek artan bölgesel eşitsizlik de dikkate alındığında zam oranlarının adaletsiz olduğu görülmektedir. Hükümetin de desteğiyle Türkiye’de pek çok iş yeri, fiyat artış oranlarını düşük tutmasına pek çok yerde fiyat sabitleme kampanyaları devam ederken, Vakfılar Genel Müdürlüğü’nün yaptığı zam oranları adaletsizdir” denildi.

“AÇIK AYRIMCILIKTIR”
Artan maliyetler, elektrik ve asgari ücretteki artışlar da göz önüne alındığında, esnafın ayakta durmasının neredeyse imkanız hale geldiğini vurgulanan önergede, “Yoksulluğun bu kadar derinleştiği kentlerden biri olan Mardin’de esnafa yapılan bu zam kentteki ekonomik hayatı da derinden etkileyecektir. Öte yandan, Süryani esnafın kira oranlarının diğerlerinden daha yüksek olması açık bir ayrımcılıktır” ifadeleri kullanıldı.