Suudi Arabistan’dan şaşırtan yasak

Suudi Arabistan’dan şaşırtan yasak
Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkilerinde ortaya çıkan krizin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu ülkeyi etmesine rağmen henüz çözülmediği görülüyor. Erdoğan’ın...

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkilerinde ortaya çıkan krizin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu ülkeyi etmesine rağmen henüz çözülmediği görülüyor. Erdoğan’ın ziyaretinin üzerinden henüz bir ay bile geçmeden ve vaka sayıları binin altında seyretmesine rağmen Suudi Arabistan, Türkiye’yi, “Seyahat edilmesi yasak” ülkeler arasına aldı.

Kaşıkçı’nın 2018’de öldürülmesi ve Türk hükümetinin olayın sorumlusu olarak Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman dahil ülkenin üst düzey yönetimini sorumlu tutması iki ülke arasındaki ilişkinin askıya alınmasına neden olmuştu. Erdoğan, 28-29 Nisan’da Cidde ve Mekke’yi ziyaret etti, Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud’un ardından Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile de görüşerek krizin çözülmesi için önemli adım attı.

Erdoğan, 10 Mayıs’ta da sağlık kontrolü için hastanede bulunan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’e acil şifa temennisinde bulundu. 

19 Mayıs’ta gençlerle sohbetinde de Erdoğan, Suudi Arabistan ile sıkıntıların aşıldığı mesajını verdi.

Bu temasların ardından “İlişkiler düzeliyor” derken  Suudi Arabistan Pasaportlar Genel Müdürlüğü›nden Suudi vatandaşlarının 16 ülkeye seyahatinin, bu ülkelerdeki artan Covid-19 vakaları nedeniyle yasaklandığı açıklaması geldi. Buna göre aralarında günlük vaka sayısı binin altına düşen Türkiye de olmak üzere 16 ülkeye, Suudi vatandaşlarının seyahat etmesi yasaklandı. Yasak uygulanan ülkeler Türkiye’nin yanı sıra-, Lübnan, Suriye, İran, Afganistan, Hindistan, Yemen, Somali, Etiyopya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Libya, Endonezya, Vietnam, Ermenistan, Belarus ve Venezuela oldu.

VELİAHT PRENS TÜRKİYE’YE GELECE

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın bölgesel ve uluslararası meseleleri görüşmek üzere Türkiye, Kıbrıs, Yunanistan, Ürdün ve Mısır’a bir gezi planladığını söyledi. Haziran için planlanan gezi, Veliaht Prens’in 2018 yılında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ve pandeminin patlak vermesinden bu yana bölge dışına düzenleyeceği ilk turu olacak.