Suudi dolarları birkaç güne geliyor

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 9, 2022 / 08:54

Suudi Arabistan’dan haftalardır beklenen dolarlar için sonunda sinyal geldi. Uluslararası haber ajansı Reuters, Suudi Arabistan ile Türkiye arasında varılan mutabakat kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na 5 milyar doların gelmek üzere olduğunu duyurdu.

SUUDİ MALİYE BAKANI: “TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERDE BÜYÜK GELİŞME VAR”
Habere göre Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedaan, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın “birkaç gün içinde” Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na 5 milyar dolar yatıracağını söyledi. Bakan, gazetecilere “Yakında bu işlem gerçekleşecek. Karar iki ülke arasında alındı. Türkiye ile ilişkilerimizde büyük gelişme var ve Türkiye’de ve diğer ülkelerde yatırım fırsatlarını hedefliyoruz” dedi.

CİNAYET SUÇLAMASINDAN 5 MİLYAR DOLARA
AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da Suudi Başkonsolosluğu’nda katledilmesi sonrasında Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı ağır sözlerle sorumlu tutmuş, Suudiler Türk mallarına boykot uygulamaya başlamıştı. Ancak daha sonra Kaşıkçı davası düşürülmüş ve dosya kapatılarak Suudi Arabistan’a gönderilmişti. Bu gelişme sonrasında da Erdoğan Suudi yönetimini ziyaret edip Veliaht Prens ile kucaklaşmış, hemen ardından Suudi yönetiminin Merkez Bankası’na dolar yatıracağı ortaya çıkmıştı.

Merkez Bankası’nın ‘dostlar’ hariç net rezervi eksi 46,4 milyar $

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2 Aralık’ta sona eren hafta itibarıyla Merkez Bankası’nın brüt rezervi 2,3 milyar dolar arttı, 122,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Net rezervler ise 19,5 milyar dolardan 23,1 milyar dolara yükseldi. AKP lideri Erdoğan’ın “Dost ülkeler sağ olsun destekliyor. Borçlanmayla Merkez Bankası güçleniyor” diyerek swap (takas) anlaşmalarını işaret etmiş, ekonomistler “Borçlanmayla Merkez Bankası nasıl güçlenebilir” değerlendirmesi yapmıştı. Merkez Bankası’nın “dostlar” harici net rezerv eksi 49,2 milyar dolar seviyesinden eksi 46,4 milyar dolara yükseldi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top