Tablo karanlık

Tablo karanlık
Türkiye’de vakalar ve ölümler artıyor ancak normalleşme sürüyor. Türkiye’de salgın nedeniyle son 24 saatte 211 bin 848 Covid-19 testi yapıldı, 26 bin 182 kişinin testi pozitif çıktı, 138 kişi vefat etti, hasta sayısı 1006...

Türkiye’de vakalar ve ölümler artıyor ancak normalleşme sürüyor. Türkiye’de salgın nedeniyle son 24 saatte 211 bin 848 Covid-19 testi yapıldı, 26 bin 182 kişinin testi pozitif çıktı, 138 kişi vefat etti, hasta sayısı 1006 oldu. Türkiye’deki vaka sayıları bir ayda yüzde 200 artış gösterdi.
Türkiye, mart ayından itibaren “yerinde karar” dönemine geçti. Ancak erken normalleşmeden bir an önce dönülmesi gerektiğini belirten uzmanlar kasım-aralık aylarındaki yüksek vaka ve ölüm tablolarının yeniden yaşanmaması için bir önce yeni tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyor.
DW Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “yoğun bakıma yatan kişi sayılarının arttığına” dikkat çekiyor.
AVRUPA KAPANIYOR
Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede kısıtlamaların uzatılması ve yeni önlemler açıklanıyor. Fransa Başbakanı Jean Castex, vaka sayılarındaki artış nedeniyle başkent Paris’in de içinde bulunduğu 16 bölgede 20 Mart’tan itibaren 4 haftalığına tüm gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını söylemişti.
Almanya’da Başbakan Angela Merkel ile eyalet başbakanlarının pazartesi günü yaptığı toplantıda üç aydan uzun süredir geçerli olan korona önlemlerinin 18 Nisan tarihine kadar uzatılması kararı çıktı. Ayrıca pandemi önlemlerinin özellikle 1-5 Nisan tarihleri arasındaki Paskalya döneminde daha da sertleştirilmesi kararlaştırıldı.
Türkiye’de ise “yerinde karar” dönemine geçiş sonrası tedbirlerde henüz ciddi bir değişiklik yapılmadı.

VAKA ORANI EN ÇOK ARTAN VE AZALAN İLLER AÇIKLANDI

Sağlık Bakanı Koca, son hafta 100 bin nüfusta koronavirüs vakası görünme oranı en çok artan ve azalan ileri açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter’dan yaptığı paylaşımda şu bilgileri verdi:
“100 bin nüfusta vaka görünme oranı en çok artan iller: Kastamonu, Çankırı, Yalova, İstanbul ve Erzincan. En çok azalan iller: Sinop, Gümüşhane, Mersin, Kırıkkale ve Burdur.”