Tahıl koridoru için dörtlü mekanizma çabası

Tahıl koridoru için dörtlü mekanizma çabası
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Ankara’yı ziyaretinde Karadeniz’de tahıl koridoru açabilmek için Birleşmiş Milletler, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasından dörtlü mekanizma kurulması gündeme geldi.Lavrov, “Karadeniz’i...

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Ankara’yı ziyaretinde Karadeniz’de tahıl koridoru açabilmek için Birleşmiş Milletler, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasından dörtlü mekanizma kurulması gündeme geldi.

Lavrov, “Karadeniz’i mayınsızlaştırma faaliyetine Ukrayna hazırsa Rusya’nın da hazır olduğunu” söyledi; Kremlin ise yaptırımların kaldırılması talebini yineledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara’daki görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, ‘’Tahıl koridoru için Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında bir mekanizmadan bahsediyoruz. Türkiye olarak bu planı uygulanabilir görüyoruz’’ dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Çavuşoğlu, ‘’Gemilerin güvenli seyri için tedbirler görüşülmeli. Dünyanın her iki ülkenin ürünlerine ihtiyacı varsa bunun önünü hep birlikte açmalıyız’’ ifadelerini kullandı.


UKRAYNA HAZIRSA BİZ DE HAZIRIZ
Lavrov ise “Ukraynalılar mayınsızlaştırma faaliyetine hazır olduklarını beyan ediyor. Mayınsızlaştırma faaliyetine hazırsa Ukrayna, biz de görüşmeye hazırız. Bizim tarafta herhangi bir engel yok. Ukrayna limanlarını mayınlardan temizlerse biz de gemilerin çıkışı için adımlar atarız” dedi.

BM DE DEVREDE
Dünyanın en önemli tahıl üreticilerinden olan Ukrayna, Rusya’nın ülkeyi işgale başladığı 24 Şubat’tan bu yana dünya piyasalarına gerekli satışı yapamıyor. Odessa Limanı’nda bekleyen yaklaşık 84 gemide 22 milyon tondan fazla tahıl ürünü bulunduğu tahmin ediliyor.

Bu gemilerin denize açılabilmeleri için ise Odessa Limanı’nı Rus savaş gemilerine kapatan mayınların temizlenmesi ve Karadeniz üzerinden açılacak güvenli bir koridorla dünya pazarına ulaştırılması gerekiyor. Bu zorlu sürecin gerçekleşmesi ve Rusya ile Ukrayna’nın öne sürdüğü koşulların karşılanması için Türkiye ve BM de devrede.

MÜZAKERELERE DÖNMEK İÇİN ZEMİN OLUŞTU
Son dönemde Rusya ve Ukrayna’nın savaşı sonlandırmak için yaptığı görüşmelerin durma noktasına geldiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Son günlerde yapılan temaslardan müzakerelere dönmek için zemin oluştuğunu görüyoruz. Biz de kolaylaştırıcı ülke olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

SURİYE OPERASYONU
İki ülkenin ortak gündemi olan Suriye ve Libya›daki gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, ‘’Farklı görüşlerimiz olsa da yakından çalıştığımız bir ülkedir Rusya Federasyonu’’ dedi. Çavuşoğlu, ‘’Suriye›nin kuzeyinde artan PKK/YPG tehdidine karşı tedbir almamız gerekiyor. Suriye›nin sınır bütünlüğü ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık’’ diye konuştu.

Çavuşoğlu, Şam rejiminin Suriye›de iç savaşın sona ermesi için siyasi çözüme yanaşmadığını vurgularken Lavrov, “Türkiye’nin sınır güvenliği hassasiyetini önemsiyoruz. Astana formatı çerçevesinde Türkiye ile birlikte çalışmaktayız” dedi.

KREMLİN YAPTIRIMLARI HATIRLATTI
Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesi sonrasında Kremlin’den de açıklama geldi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rus tahılının uluslararası piyasalara ulaştırılabilmesi için Batı’nın Rusya’ya uyguladığı dolaylı ve doğrudan yaptırımların kaldırılması gerektiğini bir kez daha vurguladı.