Tahıl yüklü gemi Boğaz yolunda

Tahıl yüklü gemi Boğaz yolunda
Tahıl koridoru anlaşması kapsamında Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan ilk gemi yola çıktı. Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisi 26 bin ton mısır taşıyor. Gemi, İstanbul’daki denetim sonrası Lübnan’a gidecek.Milli Savunma...

Tahıl koridoru anlaşması kapsamında Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan ilk gemi yola çıktı. Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisi 26 bin ton mısır taşıyor. Gemi, İstanbul’daki denetim sonrası Lübnan’a gidecek.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Razoni isimli gemi Lübnan’ın Tripoli Limanı’na gitmek üzere Odessa’dan hareket etmiştir. Geminin 2 Ağustos’ta
İstanbul’da olması beklenmektedir. Gemi İstanbul’da yapılacak denetimi müteakip varış limanına intikaline devam edecektir” denildi.

Milli Savunma Bakanı Akar, “Bundan sonraki gemiler de benzer şekilde herhangi bir aksaklık çıkmadan devam edecek” dedi. Akar, geminin bugün 15:00 civarında İstanbul Boğazı açıklarında demirleyeceğini, bunun ardından da müşterek heyet tarafından kontrol edileceğini açıkladı.

Mutabakat muhtırasında faaliyetin “120 gün geçerli olduğu” ifadesinin bulunduğunu anımsatan Akar, “Eğer herhangi bir şekilde taraflardan bir itiraz, talep gelmezse söz konusu mutabakat otomatikman yenilenecek ve devam edecek. Bizim de muhataplarımızla yaptığımız görüşmelerde tabii ki burada bunun herhangi bir şekilde zamanla sınırlanması belki şeklen uygun olabilir ama esas olan insanların ihtiyacını karşılamak. Yani 25 milyon tondan fazla söz konusu hububatın, gıda malzemesinin ilgili ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması. Dolayısıyla bu ne kadar sürerse yapılması lazım” ifadelerini kullandı.

Rusya tahılının nakliyesine yönelik soru üzerine de Akar, şunları kaydetti:
“Rusya’nın da limanlarında gıda maddeleri, çeşitli kimyasallar, gübre, amonyak buna benzer çeşitli malzemeler, maddeler var. Bunların da nakli söz konusu. Bu bizim çalışmamızın dışında ayrı bir konu. Bir şekilde temaslarımızı sürdürüyoruz, konuşmalarımız, görüşmelerimiz sürüyor. Olur da bizim katkımız olursa Türkiye olarak bundan da memnuniyet duyarız. Onlar özellikle bu konuyu BM ile görüşüyorlar.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres de Ukrayna’dan tahıl sevkiyatını memnuniyetle karşıladı. Guterres, “Umarım bu, küresel gıda güvenliği için çok ihtiyaç duyulan, Ukrayna limanlarından yapılacak birçok sevkiyatın ilki olur” dedi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlaması sonrası Ukrayna limanlarında bulunan milyonlarca ton tahılın sevkiyatı engellenmişti. 

Ukrayna’da bloke durumdaki tahılın çıkarılması için yapılan görüşmeler sonucu, 22 Temmuz’da İstanbul’da tahıl sevkiyatı için anlaşmalar imzalanmıştı.

Tahıl koridoru anlaşmasının imzalanmasından saatler sonra Rusya’nın Odessa’yı vurması, sürecin başlamasını geciktirmişti.

Rusya, saldırının sevkiyatı etkileyecek altyapıyı hedef almadığını açıklamıştı.

Varılan anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna’dan yetkililerin görev alacağı Müşterek Koordinasyon Merkezi, 27 Temmuz’da İstanbul’da açılmıştı.