Tahran’dan nükleer taviz

Tahran’dan nükleer taviz
İran›ın Viyana›da ABD ve AB ile yürüttüğü nükleer müzakerelerde, anlaşmanın yeniden canlandırılması için öne sürdüğü önemli koşulların bazılarını geri çektiği bildirildi. Bunlar arasında Tahran’ın nükleer...

İran›ın Viyana›da ABD ve AB ile yürüttüğü nükleer müzakerelerde, anlaşmanın yeniden canlandırılması için öne sürdüğü önemli koşulların bazılarını geri çektiği bildirildi. Bunlar arasında Tahran’ın nükleer programına yönelik batının başlattığı soruşturmaların kaldırılması şartı da var.

Karar’ın haberine göre, İran yönetiminin, 2015›te imzalanan ancak önceki ABD yönetiminin tek taraflı ayrıldığı nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması için öne sürdüğü önemli koşulların bazılarını geri çektiği iddia edildi.

ABD yönetimindeki üst düzey bir yetkilinin görüşlerine atıfta bulunan Reuters özel haberinde, İran’ın uluslararası denetçilerin Tahran’ın nükleer programıyla ilgili başlattıkları bazı soruşturmalara son verilmesi yolundaki ısrarı da içinde olmak üzere öne sürdüğü koşulların önemli bölümlerini geri çektiği aktarıldı.

ABD’nin de AB’nin önerisine kısa zamanda yanıt vereceği kaydedildi.

ABD yetkilisi, “Geçen hafta geldiler ve anlaşmayı engelleyen önemli koşullarını geri çektiler. Başkan Joe Biden›ın kabul edebileceği şartlarla anlaşmaya geri dönme yolunda ilerlediklerini düşünüyoruz. Bugün anlaşmaya daha yakınsak, bunun nedeni, İran›ın harekete geçmesi ve başından bu yana tutunduğu konularda taviz vermesi” dedi.