Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

TAK FİŞİ BİTİR İŞİ!

Avrupa’da emisyon sınırlamasına bağlı elektrikli model sayısı ve satışları hızla artarken, Türkiye’de bu gelişmeden nasibini alıyor. 2020 yılında 6 olan elektrikli model sayısı bu yıl 20’ye yaklaşırken, birçok marka bu araçların özellikle düşük ÖTV avantajından yararlanmayı amaçlıyor.

AVRUPA’da 2021 yılında emisyon sınırlamasına bağlı olarak hem elektrikli otomobil sayısında hem de satışlarında ciddi artış beklenirken, bu durum Türkiye’yi de doğrudan etkileyecek. Türkiye’de her ne kadar emisyona dayalı bir sınırlama olmasa da, 2021’de elektrikli otomobil sayısında ve satışlarında önemli bir artış olacağı öngörülüyor. Bunun sebebi de elektrikli otomobillerin içten yanmalı araçlardan pahalı olsa da Türkiye’de önemli bir ÖTV avantajına sahip olmaları. Bugün benzinli ve dizel motorlu araçların ÖTV oranları yüzde 45 ila 220 arasında değişirken, elektrikli otomobillerde bu oran yüzde 3 ila 15 arasında değişiyor. Bu da özellikle lüks sınıfta elektrikli otomobilleri daha cazip hala getiriyor.
844 ADET SATILDI
2020 yılında Türkiye’de BMW i3, Jaguar I-Pace, Porsche Taycan, Mercedes EQC, Renault ZOE ve MINIe olmak üzere 6 farklı elektrikli otomobil satılırken, yıl sonunda satış adedi 844 adette kaldı. Bir bu kadar da grey yani paralel ithalat yolu ile gelen araçları eklediğimizde toplam sayı 1500 adet civarında. Toplam 610 bin otomobil satıldığı düşünülürse aslında çok da fazla değil. Ama bu sayı model sayısının artmasıyla hızla artacağa benziyor. 2021 yılında birçok marka Türkiye’de elektrikli otomobil stratejisini öne çekerken, şu an resmi olarak açıklanan lansman takvimlerine göre 15’e yakın yeni model yollarda olacak. Bu da toplam elektrikli model sayısının 20’ye yaklaşmasını sağlayacak. 2022’de ise bu sayının ikiye katlanması bekleniyor.
ÖNCE LÜKS MODELLER
2021 yılının ilk çeyreğinde elektrikli otomobil atağı BMW ve Mercedes ile başlıyor. Borusan Otomotiv, BMW’nin yeni elektrikli modeli iX3’ün 870 bin TL’den başlayan fiyatlarla ön satışına başlarken, araçları nisandan itibaren teslim etmeye başlayacak. Borusan, elektrikli yeni BMW iX’i ise yılın son çeyreğinde satışa sunacak. 2020 sonunda elektrikli otomobil markası EQ’nun ilk modeli EQC’yi Türkiye’de satışa sunan Mercedes ise ilk çeyrekte EQA’yı son çeyrekte ise EQS’i satışa sunacak. 2021 yılı içinde satışa sunulacağı kesinleşmiş diğer elektrikli modeller ise Nissan Leaf, Hyundai Kona Electric, Dacia Spring, elektrikli Fiat 500, elektrikli Citroen C4, elektrikli Peugeot 2008 ve elektrikli Opel Mokka olacak. Ayrıca nisan ayında Türkiye’ye ilk Çinli elektrikli model olan MG ZS EV gelecek.

BMW’nin 459 km menzil sunan elektrikli SUV modeli iX3, 870.000 TL’lik başlangıç fiyatıyla nisandan itibaren Türkiye’de satışa sunuluyor. Borusan Otomotiv araç için ön sipariş almaya başlamış.

2021’de gelecek ELEKTRİKLİLER

BMW iX3, iX
Mercedes EQA, EQS
Nissan Leaf
Hyundai Kona Electric
Dacia Spring
Fiat 500e
Citroen C4e
Peugeot 2008e
Opel Mokka Electric
MG ZS EV

Mercedes’in Türkiye’de satışa sunacağı ikinci elektrikli modeli EQA olacak. Ocak ayında dünya lansmanı yapılacak araç mart sonu gibi Türkiye’de olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi