Taksilerde sürekli kamera kaydına Danıştay’dan onay

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 10, 2022 / 11:52

Güvenlik amacıyla 2017 yılında taksilerde kesintisiz kamera kaydı yapılması talebi karşısında yerel mahkemelerden farklı kararlar çıkmıştı. Son kararı veren Danıştay, taksilerde 7/24 kamera kaydı yapılmasını uygun oldu.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü valiliklere gönderdiği 27 Şubat 2017 tarihli yazıda, başta terör olayları olmak üzere adli olayların araştırılması, delil ve faillere hızla ulaşılması ve suçların aydınlatılması amacıyla, şehir içi yolcu taşıyan taksi, minibüs ve otobüslerde en az 7 gün süreyle kayıt yapabilen dış ve iç kamera ile kayıt cihazının bulundurulması amacıyla yerel UKOME’ler ve İl Trafik Komisyonlarından ivedilikle karar alınmasını istedi.

Şoför ve otomobilciler esnaf odaları kararların taksilere ilişkin kısmının iptali istemiyle çeşitli illerde davalar açmıştı. Bu davalarda, idari yargı yerlerince farklı kararlar verilmesi nedeniyle benzer olaylar arasında aykırılık oluştu.

İzmir Bölge İdare Mahkemesi Başkanlar Kurulu, farklı nitelikteki kararların kesinleşmesi üzerine, mahkemeler arasındaki aykırılığın giderilmesi istemiyle Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna başvurdu.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, taksilere 7/24 çalışacak şekilde iç kamera sistemi takılmasına dair UKOME kararlarını hukuka uygun buldu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top