Taliban, BAE ile el sıkıştı

Taliban, BAE ile el sıkıştı
Taliban yönetimi, Afganistan havaalanlarının işletilmesi için Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) GAAC Holding ile üçüncü büyük sözleşmesini yapmaya hazırlandığını bildirdi.Kabil'de basın toplantısında konuşan Afganistan...

Taliban yönetimi, Afganistan havaalanlarının işletilmesi için Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) GAAC Holding ile üçüncü büyük sözleşmesini yapmaya hazırlandığını bildirdi.

Kabil'de basın toplantısında konuşan Afganistan Ulaştırma ve Sivil Havacılık Bakanı Ghulam Jelani Popal, sözleşmenin 10 yıl devam edeceğini belirtti. Bakan, daha önce de BAE'de devletle bağlantılı GAAC şirketiyle yer hizmetleri ve güvenlik alanında sözleşmeler imzalandığını kaydetti.

VOA’nın haberine göre anlaşmalar, hiçbir yabancı ülkenin tanımadığı ve katı yaptırımlar uyguladığı Taliban hükümetinin dünyadan tecridini azaltmayı hedefliyor. Bu durumun ayrıca BAE'ye Katar'la güç mücadelesinde kazanım sağlayacağı sanılıyor. GAAC'nin Genel Müdürü ve Bölge Başkanı İbrahim Moarafi, Kabil'de gazetecilere yaptığı açıklamada sözleşmeyle sağlanacak hizmetlerin daha fazla havayolu şirketini Afganistan'a dönmeye teşvik edeceğini kaydetti. Moarafi, ''Bunun istihdam imkanları oluşturmak gibi ekonomik fayda sağlayacak önemli bir gelişme olduğuna inanıyoruz'' dedi. Dünyada dışlanan Taliban hükümeti Kabil havaalanının işletilmesi için daha önce Katar ve Türkiye ile de görüşmeler yapmıştı. Reuters haber ajansına Temmuz ayında açıklama yapan kaynaklara göre, aylarca süren temaslar sırasında BAE-Türkiye-Katar ile ortak anlaşma yapılması gündeme gelmiş ancak son aylarda Taliban havaalanının işletilmesinin tamamen BAE'ye verilmesine karar vermişti.