Taliban kadınların erkek doktora gitmesini de yasakladı

Taliban kadınların erkek doktora gitmesini de yasakladı
Afganistan’da Ağustos 2021’de kontrolü ele geçiren Taliban, kadınlara yönelik bir kısıtlama daha getirdi. Ülkenin bazı bölgelerinde kadın hastalara erkek doktorların bakması yasaklandı. Yerel basında yer alan haberlere göre,...

Afganistan’da Ağustos 2021’de kontrolü ele geçiren Taliban, kadınlara yönelik bir kısıtlama daha getirdi. Ülkenin bazı bölgelerinde kadın hastalara erkek doktorların bakması yasaklandı. Yerel basında yer alan haberlere göre, Belh vilayetinde erkek doktorların kadın hasta kabul etmemeleri, kadın doktorların da erkek hasta kabul etmemeleri talimatı verildi. Taliban’ın Belh Vilayeti İşleri Müdürlüğü’nün açıklamasında, kadın ve erkek sağlık çalışanlarının çalışma odalarının ayrılması gerektiği” de belirtildi.

Açıklamada, erkek hastaların erkek doktorlara, kadın hastaların da kadın doktorlardan randevu alması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, erkeklerin kadın hastaların bulunduğu odalara girmesinin kesinlikle yasak olduğu dile getirildi.

Diğer yandan, pek çok kurumda kadınların çalışmasına kısıtlama getirilirken, kadın hastaların kadın doktor bulabilme imkanı da tartışma konusu oldu.



TALİBAN’IN HEDEFİNDE KADIN GAZETECİLER DE VAR
Canlı yayına katılan bir Taliban yetkilisi de medyada çalışan kadınların başörtüsüne “düzgün” bir şekilde uymamaları ve ofiste erkek meslektaşlarıyla karışmaları halinde Taliban’ın Afganistan’da medyayı kadınlara kapatmak için yeni bir emir çıkaracağı konusunda tehdit etti.

KADINLARA YÖNELİK KISITLAMALAR
Aralık ayının sonunda, Taliban hükümet sözcüsü, kadınların ülkedeki özel ve devlet üniversitelerine girmelerinin bir sonraki duyuruya kadar yasaklandığını açıklamıştı. Taliban daha önce kadınlara şehir dışına tek başına seyahat yasağı getirmiş, kamunun büyük bir bölümünde kadınların çalışmalarını da engellemişti. Kadınların başkent Kabil’de eğlence parkı ve bahçelere gitmeleri de yasaklanmıştı.