Taliban Moskova’da

Taliban Moskova’da
Rusya Devlet Başkanlığı Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, dün yapılan Moskova formatındaki Afganistan görüşmelerinde katılımcı ülkelerin Taliban’ın tanınması konusunu istişare ettiğini söyledi.Rusya, Çin, ve Pakistan’ın...

Rusya Devlet Başkanlığı Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, dün yapılan Moskova formatındaki Afganistan görüşmelerinde katılımcı ülkelerin Taliban’ın tanınması konusunu istişare ettiğini söyledi.

Rusya, Çin, ve Pakistan’ın başı çektiği genişletilmiş formattaki Afganistan görüşmelerine İran, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın temsilcileri de katılıyor. Davet edilmesine karşın teknik bazı sorunlar nedeniyle ABD, konferansa katılamayacağını bildirdi.

Üçüncü kez düzenlenen Moskova Formatı toplantısına, Taliban’ın Afganistan’da kurduğu geçici hükümetin “Başbakan Yardımcısı Vekili” Abdulselam Hanefi başkanlığındaki heyet de katıldı. Hanefi, “Kimseye sorun yaratmak istemiyoruz. Komşu ülkelerle iyi ilişki kurmak istiyoruz. Bölge ve uluslararası ülkeler ile de ilişki kurmak istiyoruz” dedi.

Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki de Afganistan’ın dış tehditlerden korunduğunu belirterek, “Afganistan topraklarının diğer ülkelerin güvenliğini tehdit etmek için kullanılmaması yönündeki yükümlülüklere sadık kalıyoruz” açıklamasını yaptı.

Görüşmelerin ardından gazetecilerle bir araya gelen Kabulov’a Taliban’ın tanınması konusunun gündeme gelip gelmediği soruldu. Kabulov, “Elbette gündeme geldi, gelmez olur mu? O an günün birinde mutlaka gelecek. Ancak o an, Afgan heyetine herkes tarafından söylendiği gibi, Taliban insan hakları ve kapsayıcılık konularını da kapsayan uluslararası toplumun beklentilerinin büyük bölümünü yerine getirmeye başladığında gelecek” dedi.

Kabulov, uluslararası toplumun Afganistan’da yaklaşan insani felaketi önlenmesi gerektiği konusunda mutabık olduğunu belirtti. Kabulov, “Bazı anlaşmazlıklara rağmen tüm katılımcılar, Afgan halkına yardım etmemiz gerektiği konusunda fikir birliği sağladı. Bazılarının insani felaket olarak nitelediği yaklaşan krizi önlememiz gerekiyor. Uluslararası toplum birleşmeli” ifadelerini kullandı.

ABD’NİN YENİ TEMSİLCİSİ MOSKOVA’YI ZİYARET EDECEK
Kabulov, ABD’nin yeni Afganistan Özel Temsilcisi Thomas West’in kasım ayında Moskova’yı ziyaret edeceğini ekledi.